Служителите на Google са получили мейл от главния изпълнителен директор

...
Служителите на Google са получили мейл от главния изпълнителен директор
Коментари Харесай

Google предупреди за нови съкращения на хора, за да инвестира в AI

Служителите на Гугъл са получили мейл от основния изпълнителен шеф Сундар Пичай, в който той ги уведомява за нови съкращения и през 2024.

Аргументът е, че компанията ще продължи да насочва вложенията си към предпочитани области като изкуствения разсъдък.

В записка до чиновниците, озаглавена „ Приоритети за 2024 година “, Пичай споделя: " Имаме амбициозни цели и тази година ще влагаме в огромните си цели “.

„ Реалността е, че с цел да създадем потенциал за тази инвестиция, би трябвало да създадем сложен избор “, написа Пичай.

И изяснява, че за някои екипи това значи унищожаване на позиции и пластове в корпоративната конструкция за да се опрости осъществяването и да се увеличи скоростта.

Този ход е следващ знак, че свиването на работни места в софтуерния бранш ще продължат и през тази година.

През 2023 Гугъл редуцира 12 000 души или към 6% от чиновниците си на цялостен работен ден. Прекратени бяха и някои от спомагателните материални помощи - като служебни преносими компютри и съоръжение.

В известието в този момент Пичай показва, че новите съкращения бройки няма да са в мащаба на миналогодишната акция и че те „ няма да обиден всеки екип “.

Намален ще бъде броят на чиновниците, които работят по основаването на хардуерни артикули, на приложението " гласов помощник ", както и за развиването на технологията за " добавена действителност ".

Съкращенията обгръщат и отдела за маркетинг и реклама на компанията.

Гугъл не е единствената софтуерна компания, която понижава разноските си за личен състав.

В началото на годината Amazon също разгласи, че освобождава стотици чиновници на подразделението си Prime Video и на екипите, работещи по стрийминг платформата Twitch.

Според уеб страницата layofs.fyi, който следи съкращенията в софтуерния бранш, от началото на годината до 18 януари са били съкратени 7785 души в 58 софтуерни компании – в това число в Spotify и YouTube.

Анализатори позволяват, че това може да е сигнал за втора подред сложна година за международната високотехнологична промишленост.

През 2023 година единствено в Meta, компанията майка на Фейсбук, бяха съкратени над 20 000 работни позиции. Тогава от компанията обясниха, че връщат равнищата на чиновниците на тези отпреди пандемията, с цел да възстановят доверието на вложителите.

По разнообразни оценки, през 2023 година огромните софтуерни компании в Съединени американски щати са съкратили сред 190 000 и 260 000 души.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР