Служителите на Google, недоволни от усилията на интернет гиганта отново

...
Служителите на Google, недоволни от усилията на интернет гиганта отново
Коментари Харесай

Служители напускат Google заради цензурираната търсачка за Китай

Служителите на Гугъл, недоволни от напъните на интернет колоса още веднъж да се завърне на китайския пазар, групово са подали оставка в символ на митинг, настояват международните осведомителни организации.

Компанията беше подложена на натоварен напън, откакто The Intercept заяви предишния месец за проектите ѝ за създаване на цензурирана търсачка, която дава отговор на законодателните условия в Китай, осем години откакто се отдръпна от страната. Тогава съоснователят на Гугъл - Сергей Брин, самият той израснал в Съветския съюз - уточни като причина " тоталитаризма " в китайската политика.

Новият план за орязана търсачка, прочут с кодовото име Dragonfly, провокира вълна от рецензии от страна на чиновниците на Гугъл. Около 1 000 от тях подписаха отворено писмо с искане компанията да бъде транспарантна във връзка с плана и да го подложи на етична оценка, в която да вземат участие и самите чиновници, а освен ръководителите на компанията.



Сега някои чиновници наподобява са решили да създадат последваща крачка в съпротивата си, като изоставен напълно компанията. Един от тях е Джак Полсън, старши теоретичен помощник, работил в Гугъл повече от две години, а преди този момент и в Станфорд. Именно негов пост, че напуща компанията, оповестен в профила му в LinkedIn на 31 август, повдига завесата над протичащото се в интернет колоса.

Според BuzzFeed минимум шестима други чиновници също са подали оставка поради Dragonfly, а описът с имената на напусналите се популяризира във вътрешните информационни системи на компанията. Говорител на Гугъл отхвърли да разяснява обстановката, заявявайки, че политиката на компанията е да не разяснява обособени чиновници. От Гугъл също по този начин припомниха предишна своя позиция по отношение на напъните за завръщане в Китай, в която се споделя, че това не може да се чака да се случи в обозримо бъдеще. " Ние влагаме в продължение на доста години, с цел да помогнем на китайските консуматори - от създаването на Android, през мобилните приложения като Гугъл Translate и Files Go, до инструментите ни за разработчици. Но работата ни по подобаваща за тамошния пазар търсачка е изцяли проучвателна и сме в действителност надалеч от стартирането на на артикул за търсене в Китай ", безапелационни бяха от компанията тогава.

Последните оставки демонстрират изменящата се културна среда в Гугъл, където чиновниците очевидно стават все по-откровени в опитите си да се опълчват обществено на някои тактики на управлението на компанията.

Това е вторият път единствено за последните месеци, в който чиновници на Гугъл подават оставки в символ на митинг против някой от корпоративните планове. По-рано тази година хиляди стачкуваха против плана Maven – дрон самодейност, разработвана за американското държавно управление, която би могла да военизира техните проучванията в региона на изкуствения разсъдък. Тогава към дузина чиновници напуснаха.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР