Служителите на Държавна агенция Архиви настояват за 30% увеличение на

...
Служителите на Държавна агенция Архиви настояват за 30% увеличение на
Коментари Харесай

Служителите на Държавния архив на протест

Служителите на Държавна организация " Архиви " упорстват за 30% нарастване на заплатите, но проектобюджетът залага растеж от 10% . Служителите подхващат протестни дейности, с цел да защитят правото си на заслужено възнаграждение.

" Последното повдигане на нашите хонорари беше в края на предходната година, само че то беше прекомерно алегорично . Изобщо не се усети като такова. В ДА " Архиви " вземаме заплати много под междинните за бранша в страната. Увеличението през 2022 година, в случай че е било усреднено към 18,9%, при приблизително 26,1% за публичния бранш – има доста огромна разлика, това се отразява върху нашите приходи. В течение на годините сме подценявани, ние сме просто забравени ", разясни в изявление за БНР Златка Мицова, основен специалист в отдел " Държавен списък " – София.

Възнагражденията на архивистите са значително под размера на междинната месечна заплата за София , посочи тя. 

Исканията не са политически, а прагматични, уточни Мицова в предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт ". 

" При нас недофинансирането е хронично , само че събитията от последната година, тази галопираща инфлация го направи отвратително . "

Отливът на фрагменти е забележителен . Обучени, готови хора напущат в търсене на по-добри финансови условия. Няма и постъпване на искащи да работят, разказа обстановката Златка Мицова. По думите ѝ това не може да обезпечи " жизнеспособността " на тяхната работа и за задачата се постановат управнически решения. 

" Явно се изчаква хората да излязат на улицата , с цел да им бъде обърнато внимание. "

Златка Мицова заяви за протестна подготвеност в цялата страна . Според нея по-широка протестна вълна може да концентрира вниманието върху казуса с изоставащите хонорари.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР