Служителите на базираната все още в Лондон Европейска агенция по

...
Служителите на базираната все още в Лондон Европейска агенция по
Коментари Харесай

Паника в Евроагенцията по лекарствата в Лондон! Не щат в София и Букурещ

Служителите на основаната към момента в Лондон Европейска организация по медикаментите (ЕМА) не желаят и да чуят за преместване на ведомството в София, Букурещ или Варшава. България е една от 19-те кандидатки измежду страните-членки да стане хазаин на ведомството след излизането на Англия от Европейски Съюз, само че по-вероятно е това да не я огрее.

Най-предпочитаната дестинация за ново седалище на ЕМА е Амстердам, демонстрира анкета измежду 900-те й чиновници. Ако организацията се реалокира там, повече от две трети от хората ще останат на позициите си и работата на службата ще може бързо да се върне към естествения си темп. Ако обаче ведомството се реалокира в столиците на България, Румъния или Полша, 90% от служителите биха напуснали и потърсили работа другаде и по този начин службата дълго време няма да може да действа.

Това предизвестяват от самата лекарствена организация след извършеното допитване измежду чиновниците, оповестява европейското издание на " Политико ", представено от " Дневник ".

През октомври на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз би трябвало да се реши къде ще се реалокира централата на ЕМА, защото поради Брекзит се постанова да се изнесе от сегашната си постройка в Лондон.

София е една от 19-те кандидатирали се градове за нов дом на ЕМА из Европа и въпреки че българското здравно министерство има упоритости и вяра да завоюва конкуренцията с лобиране и с аргумента, че България е една от дребното страни без публични структури на Европейски Съюз, самата организация наподобява не е склонна на риска да загуби съвсем всичките си чиновници.

София, Букурещ и Варшава са се класирали най-ниско измежду желанията на чиновниците и съставляват максимален риск за всеобщо овакантяване на експертите. Това пък ще спъне работата на организацията да ревизира и утвърждава нови медикаменти за европейския пазар или да следи за качеството на медикаментите, пуснати за всеобща продажба.

В топ дестинациите, класирани в анкетата на чиновниците на ЕМА, с изключение на Амстердам са и Барселона, Виена, Милано, Копенхаген, Атина и Дъблин. За тези градове сред 65 и 81% от чиновниците споделят, че биха останали в организацията и биха живели в съответния град, щом се постанова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР