Служители службите за сигурност на Русия са арестували няколко учени,

...
Служители службите за сигурност на Русия са арестували няколко учени,
Коментари Харесай

Руски ядрени учени арестувани за копаене на биткойни със суперкомпютър

Служители службите за сигурност на Русия са арестували няколко учени, работещи в съветски строго конфиденциален обект за произвеждане на нуклеарни бойни глави поради " копаене " на криптовалути.

Заподозрените са се опитвали да употребяват един от най-мощните суперкомпютри на Русия за " копаене " на биткойни.

Руският нуклеарен научноизследователски център в Саров, Западна Русия, е затворен град, т. е. влизането в него става единствено с позволение от управляващите.

От пресслужбата на центъра показаха: " Имаше неразрешени опити да се употребяват компютърни уреди за частни цели, в това число така наречен копаене ".

Суперкомпютърът не е трябвало да бъде обвързван с интернет - с цел да се предотврати навлизане - и откакто учените са се пробвали да го сторят, отделът за сигурност на нуклеарния център е бил вдигнат на крайник. Въпросните учени са били предадени на Федералната работа за сигурност (ФСБ).

" Доколкото ни е известно, против тях е формирано наказателно дело ", акцентираха от пресслужбата на центъра пред " Интерфакс ".

Криптовалутите като биткойн не разчитат на централизирани компютърни сървъри. Хората, които обезпечават компютърна обработваща мощност на криптовалутната система, могат да получат награди в биткойни.

През Студената война първата атомна бомба на Съюз на съветските социалистически републики е била създадена в Саров по време на ръководството на Сталин.

Строго секретният град даже не е бил маркиран на руските карти и към момента са нужни специфични позволения за руснаците, с цел да го посетят.

Саров е заобиколен от строго охранявана територия, която е напълно одържавена, като огради от бодлива тел пазят любопитните далеко.

Налице са съмнения, че радиоактивният плутоний-210, употребен за убийството на някогашния сътрудник на ФСБ Александър Литвиненко в Лондон през 2006 година, е пристигнал от Саров.

Твърди се, че в нуклеарния научноизследователски център работят към 20 хиляди души и неговият суперкомпютър се гордее с потенциал от 1 петафлоп, което е еквивалентно на 1000 трлн. калкулации на секунда.

" Копаенето " на криптовалути изисква огромна изчислителна мощност и голямо количество сила.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР