Служители по обществено здраве и организации за граждански права призовават

...
Служители по обществено здраве и организации за граждански права призовават
Коментари Харесай

Ваксинационните паспорти тревожат организациите за граждански права

Служители по публично здраве и организации за цивилен права приканват политиците да се опълчват на апелите за имунизационни паспорти против ковид в миг, когато доста страни обмислят въвеждане на цифрови паспорти или документи, написа CNBC.

Съединени американски щати, Англия и Европейският съюз са измежду тези, които обмислят дали да вкарат цифров паспорт, който ще разреши на жителите да потвърдят, че са имунизирани против Covid-19.

Системата може да се употребява за пътешестване в чужбина, както и за даване на достъп до места като заведения за хранене и питейни заведения.

Смята се, че цифровият паспорт може да помогне за стимулиране на икономическото възобновяване, до момента в който страните се приготвят за облекчение на ограниченията за публично здраве през идващите седмици. Авиокомпаниите, които са съществено наранени от разпространяването на вируса предходната година, са измежду тези, които приканват държавните управления да вкарат законодателство, което поддържа паспортите за ковид.

Д-р Дийпти Гурдасани, клиничен епидемиолог от Лондонския университет " Кралица Мери " разяснява, че имунизационните паспорти " могат да бъдат потребни в дълготраен проект, само че имам няколко опасения, че те ще бъдат прегледани в този миг, когато мисля, че научните доказателства не ги поддържат. И има доста етични опасения по отношение на тях, които съгласно мен са основателни ".

Сред тези научни опасения Гурдасани показва, че предлаганата отбрана против ковид от ваксини е " доста надалеч " от цялостна и " знаем малко за успеваемостта на имунизациите за попречване на зараза или даже асимптоматично заболяване против разновидности, циркулиращи в разнообразни страни ".

Освен това множеството страни не са ваксинирали задоволително хора, с цел да имат ваксинирана популация, а Гурдасани предизвести, че система за документи, сходна на паспортите за ваксини, ще дискриминира тези популации " още повече ".

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, очерта тактика за пандемията с ковид от 200 страници. Планът включва инструкция за голям брой държавни организации да " оценят осъществимостта " на свързването на сложени дози с интернационалните документи за имунизация и правене на цифрови версии.

Премиерът на Англия Борис Джонсън също изиска да се обмислят имунизационни паспорти, до момента в който Европейският съвет също се събира в четвъртък, с цел да разиска идващите стъпки от въвеждането и придвижването на имунизациите в Европейски Съюз в 27-членния блок.

Международната асоциация за въздушен транспорт която съставлява към 290 самолетни компании от целия свят, регистрира все по-голям брой самолетни компании, които се записват за по този начин наречения IATA Travel Pass. Инициативата е предопределена да помогне на пасажерите да ръководят своите проекти за пътешестване и да даде на самолетните компании и държавните управления доказателство, че са имунизирани или тествани за Covid-19.

В писмо IATA приканва водачите на Европейски Съюз в четвъртък да одобрят имунизационните паспорти и да реализират съглашение " по отношение на решаващата роля на сигурните цифрови решения, като IATA Travel Pass ".

Понастоящем СЗО заобикаля концепцията за имунизационни паспорти. В изказване, оповестено на 28 януари, чиновници на СЗО настояват, че понастоящем държавните управления не би трябвало да вкарват условия за доказателство за имунизация или имунитет за интернационалните пътувания. Но на 15 февруари, специфичният делегат на СЗО по въпросите за COVID-19 Дейвид Набаро изясни, че чака " някакъв тип " имунизационен паспорт да бъде издаван в бъдеще.
 До 600% растеж на резервации регистрира Британия поради имунизиране, документи и бъдещи облекчения
До 600% растеж на резервации регистрира Британия поради имунизиране, документи и бъдещи облекчения

Британските туристи чакат с неспокойствие унищожаване на 10-дневните карантини

Доклад, оповестен по-рано от The Economist, предвижда, че по-голямата част от пълнолетното население на напредналите стопански системи ще бъде имунизирано доникъде на идната година. За разлика от това този график се простира до началото на 2023 година за доста страни със междинни приходи и даже до 2024 година за някои страни с ниски приходи.

Това акцентира безапелационното разделяне сред страните с високи приходи и страни с ниски приходи, що се отнася до достъпа до ваксини.

" За тези по този начин наречени паспорти настояват, че ще подсигуряват, че тези, които могат да потвърдят, че имат имунитет против ковид, могат да стартират да се връщат към естествения живот. Което повдига въпроса - какво се случва с всички останали ", разяснява Liberty, най-голямата организация за цивилен права в Обединеното кралство.

" Разпространиха се безчет оферти за имунизационни паспорти. Някои допускат, че потреблението им ще бъде лимитирано до интернационалните пътувания - други са по-малко съответни. Междувременно се оферират разнообразни технологии, от QR кодове до приложения или даже физически паспорти ", допълват те.

Според тях " едно нещо, което всяко предложение е пропуснало е, че е невероятно е да въведеш имунизационни паспорти, които да не водят до нарушение на човешки права. "

Big Brother Watch, основана в Обединеното кралство група за права и народна власт, също предизвести против потреблението на такива документи, като наред с други въпроси се базира на последствията за неприкосновеността на персоналния живот и свободното придвижване.

В отчет, оповестен на 14 февруари от групата Science in Emergencies Tasking към Британското кралско научно сдружение - Националната академия на науките на Обединеното кралство, академични преподаватели обрисуваха 12 въпроса, които би трябвало да бъдат решени с цел да има имунизационен паспорт.

Те включват: вземане предвид с разликите сред имунизациите в тяхната успеваемост и промени в ефикасността по отношение на нововъзникващите разновидности на Covid, да бъдат интернационално стандартизирани, да бъдат предпазени за персонални данни, да дават отговор на законовите стандарти и да дават отговор на етичните стандарти.

" Разбирането защо може да се употребява имунизационен паспорт е главен въпрос - безусловно паспорт ли е, с цел да се позволи интернационално пътешестване, или може да се употребява в страната, с цел да разреши на притежателите си по-големи свободи ", пита професор Мелинда Милс, шеф на Центъра за демографски науки Leverhulme в Оксфордския университет.

" Имаме потребност от по-широка полемика за множеството аспекти на имунизационния паспорт, от науката за имунитета до поверителността на данните, техническите провокации и етиката и законността на метода, по който може да се употребява ", добавя Милс.
 Меркел: Още е прекомерно рано за преференциално отношение към имунизирани
Меркел: Още е прекомерно рано за преференциално отношение към имунизирани

Да се имунизират всички, които желаят, да се потвърди, че не са заразни и ще се обмислят преференции
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР