Служители от специализираните поделения на ДП РАО в Козлодуй, членове

...
Служители от специализираните поделения на ДП РАО в Козлодуй, членове
Коментари Харесай

За седма поредна година ДП РАО се обедини със страните от Дунавския басейн /снимки/

Служители от профилираните поделения на Директива за птиците РАО в Козлодуй, членове на техните фамилии и другари се събраха в „ Ботев парк “ на 2 юли, с цел да се включат в отбелязването на Международния ден на река Дунав за седма поредна година. За да даде старт на Деня и да пожелае сполучлива активност, към доброволците се причисли и изпълнителният шеф на Предприятието – Дилян Петров.
По традиция доброволците се погрижиха на първо време за облагородяването на алпинеумите, ситуирани към паметната плоча на капитана на парахода „ Радецки “ Дагоберт Енглендер. Успоредно с дейностите по засаждане на нови растения група от десетина души със съдействието на еколог, чиновници и техника на Община Козлодуй се зае с почистването и оформянето на растителността в горичката южно от музейния ъгъл „ Новата станция на България “. След извозването на четири камиона зелени боклуци на мястото се откроиха остарели и красиви дървета. Друга част от доброволците почисти от боклуци пространството към паметника на Христо Ботев и бреговата линия под него.
Съпътстващата стратегия на събитието даде опция на децата да осмислят грижата за реката посредством разнородни действия. Част от тях откриха слънчевия ден за подобаващ да претворят дунавските пейзажи върху платна, които ще оформят бъдеща галерия в новата постройка на Информационния център на предприятието. Други избраха да обходят поречието на реката и да съберат естествени материали за присъединяване в интернационалния конкурс Dunabe Art Master 2021, проведен от Глобалното партньорство по водите в Централна и Източна Европа и Международната комисия за отбрана на река Дунав. В него ще се включат и децата, които съумяха в границите на самодейността да основат идея и да снимат фрагменти за къс видеоклип. Денят се оказа извънредно подобаващ и за наблюдаване на птиците, обитаващи крайбрежията на реката край Козлодуй. В близкото полезрение на биноклите с изключение на дребната бяла чапла попаднаха и предпазените в България черен щъркел и дребен корморан, който е и международно заплашен тип. Той не се тормози да се нахрани на метри от брега и бе благоразположен към любознанието на децата. Неочаквано даже за експертите в наблюдението на 2 юли попаднаха и по-рядко срещани птици – ято от 19 лопатарки и ято от 16 блестящи ибиси.
В края на самодейността деца и възрастни демонстрираха знанията си за Дунав посредством присъединяване във викторина с малко известни обстоятелства за реката.
В тазгодишното честване на Международния ден на река Дунав се включиха над 30 деца и повече 40 възрастни, като ясно се открои наклонността с всяка минала година броят на доброволците да се усилва.

Денят на река Дунав се отбелязва годишно на 29 юни – датата, на която 13 страни и Европейската комисия подписват интернационалната Конвенция за запазване на река Дунав. Мисията на самодейността е да притегли вниманието към запазване на реката и нейните притоци. През 2004 година за първи път е празнуван Денят на една от най-големите речни системи в Европа, на хората и дивата природа, които се намират в нейния район.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР