Служители от администрацията на МВР, които е трябвало да одобрят

...
Служители от администрацията на МВР, които е трябвало да одобрят
Коментари Харесай

Калин Стоянов: В МВР са преследвани служители, трябвало да одобрят още 81 млн. лева по обществена поръчка

Служители от администрацията на Министерство на вътрешните работи, които е трябвало да одобрят анекс за спомагателни 81 млн. лв., са били преследвани на работното си място. Става въпрос за анекса към контракт за социална поръчка, за която е проверяван служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

" Информацията, която битува в министерството, е, че през последните няколко дни преди господин Иван Демерджиев да отстъпи от поста вътрешен министър, чиновниците от административните дирекции, които е следвало да съгласуват спомагателното съглашение, безусловно са били гонени и преследвани по етажите и коридорите на министерството ", отговори Министерство на вътрешните работи министърът Калин Стоянов на въпрос от предшественика си от ГЕРБ Христо Терзийски по какъв начин са били стимулирани чиновниците.

Към момента прокуратурата проверява занемареност и вреда за 81 млн. лева по контракт на Министерство на вътрешните работи с компанията, която би трябвало да създаде новите персонални документи с чип. Контрактът е индексиран с подписа на Иван Демерджиев. С тази сума е увеличена цената на контракта, само че съгласно изводите на прокуратурата не е имало съображение това да се случи.

Допълнителното съглашение е било подписано 2 дни преди Демерджиев да освободи поста на вътрешен министър. Той е с немската компания " Мюлбайер Ай Ди Сървисис ". Първият контракт е от декември 2022 година

Доклад от трима шефове на дирекции в Министерство на вътрешните работи е изискал вътрешният министър Калин Стоянов, след което го е изпратил до и.ф основен прокурор Борислав Сарафов.

Обществената поръчка е била оповестена през 2018 година за планиране, създаване и ръководство на система за издаване на персонални документи. През 2020 година на определен реализатор. Процедурата е обжалвана пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, а пред ноември 2022 година. жалбата е дефинитивно отхвърлена. На 22 декември 2022 година Демерджиев е сключил контракт за осъществяване на поръчката.

В следствие компанията е поискала индексиране на цената поради инфлация и интернационална конюнктура, настъпили от времето на подаване на офертата. Министерство на вътрешните работи е отправило питане до Агенцията за публичните поръчки. Стоянов е изискал отчет от трима шефове на дирекции - на " Български документи за идентичност ", " Комуникационни и осведомителни системи " и " Управление на активността и обществените действия ". Той е бил подаден до него на 12 юли 2023 година и удостоверили, че няма причина за увеличение на цената на контракта. Въз основа на отчета той е разпоредил вътрешен одит за инспекция на законността.

" Одитният екип е разгледал хронологията и аргументите, довели до подписване на спомагателното съглашение, и въз основа на тях е отразил своите констатации и заключения, че в тази ситуация е на разположение несъблюдаване на правилото на положителното финансово ръководство. Резултатите от одитния ангажимент са изпратени до и.ф основен прокурор ", описа Стоянов. Заради договорите в Министерство на вътрешните работи са осъществени две инспекции от АДФИ за инспекция на законността на първия контракт и анекса с нарасналата цена.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР