Служители на здравните инспекции в страната ще протестират в четвъртък

...
Служители на здравните инспекции в страната ще протестират в четвъртък
Коментари Харесай

Служители на здравните инспекции излизат на протест

Служители на здравните инспекции в страната ще стачкуват в четвъртък против ниските заплати в бранша макар обещанието на Министерството на здравеопазването да получат 17% нарастване на заплатите си, считано от януари тази година, с мартенските заплати.

От синдикалната организация в РЗИ - Благоевград оповестиха, че резервират протестната си подготвеност. " От етични съображения взехме решение малко да променим формата на митинга, като оставаме в протестна подготвеност ", съобщи пред БНР Валентина Георгиева, ръководител на синдикалната организация към Федерацията на синдикатите в опазването на здравето в КНСБ в Благоевград. На 15 март, когато е Денят на здравния контрольор, чиновниците от инспекцията в града ще работят с лентички " Протест ".

" Възнагражденията ни не са увеличавани към този момент може би десетина години, като се изключи добавения клас " прослужено време ", което ние не считаме за нарастване ", разяснява Георгиева и уточни, че да вземем за пример в РЗИ Плевен експерт бакалавър получава 510 лв., а в Шумен, Смолян, Кърджали, Русе, Габрово и Варна инспектори и медицински лаборанти също получават минималната работна заплата.

Далеч сме от мисълта, че тези 17% ще покачат нашето витално ниво, само че ние одобряваме подадената ръка. Това е някаква стъпка, някаква крачка по пътя.

Служителите на районните здравни инспекции припомнят, че тяхното заплащане е най-ниското в системата на опазването на здравето, а поради ниските заплати казусът с дефицита на фрагменти в инспекциите се задълбочава.

Районната здравна ревизия в Пазарджик ще се включи в утрешните митинги на здравните инспектори, които упорстват за по-добри условия на труд и почтено възнаграждение. Протестът ще бъде през постройката на Здравната ревизия по време на обедната отмора, заяви Вили Славова от РЗИ – Пазарджик.

" Ще бъдем пред постройката на РЗИ-Пазарджик, тъй като, извинявайте, но 15-17 % са нищо. Освен това за какво в този момент? Защо не беше реалност от 1-ви януари? Значи протестните дейности са по тази причина, че нашата специалност се неглижира, че нашите заплати от 2008 година не са мръднали на сантиметър от това, което е било. И в това време да чуваш, че сме " търтеи ", изтъквам думите на доктор Москов. Това е обидно ", уточни Славова.

Организацията на мирния митинг за на следващия ден, когато е и професионалният празник на здравните инспектори, към този момент е направена и няма да се промени, съобщи ръководителят на Синдикалната организация на чиновниците към Медицинската федерация при КТ “Подкрепа” Дияна Йорданова.

" Направили сме си организацията. Ще излезем, ще си кажем недоволствата. В момента групирам фишове за доказателство, че в действителност има хора на такива заплати ".

Натоварването в бранша е все по-голямо, защото всеобщо чиновниците напущат работа. В Добрич да вземем за пример 20 инспектори дават отговор за обектите в цялата област, които непрестанно се усилват. Кадрите са квалифицирани, само че демотивирани и това ще докара до още проблеми в бранша, добави Дияна Йорданова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР