Служители на ядрения надзор на ООН ще посетят Иран през

...
Служители на ядрения надзор на ООН ще посетят Иран през
Коментари Харесай

Мисия на МААЕ ще посети Иран


Служители на нуклеарния контрол на Организация на обединените нации ще посетят Иран през идващите дни, за да разрешат " неяснотите " по отношение на изказванията за секрети действия, съобщи Техеран, предава Агенция Франс Прес.

Базираната във Виена Международна организация за атомна сила (МААЕ) от месеци приканва Иран да изясни съществуването на нуклеарен материал в три недекларирани обекта.

Въпросът осуетява напъните за възкръсване на нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, което е на системи, откогато Съединените щати едностранно се отдръпнаха от него през 2018 година при тогавашния президент Доналд Тръмп.

" Служители на Агенцията ще посетят Техеран през идващите дни. Взаимодействието ни с организацията продължава и се надяваме, че можем да реализираме ефикасен прогрес с организацията, с цел да разгадаем пречките и неяснотите и да създадем стъпка напред ", съобщи пред кореспонденти в Техеран Мохамед Еслами, началник на Организацията за атомна сила на Иран.

Делегация на МААЕ планираше да посети Техеран предишния месец, само че визитата не се състоя, откакто управителният съвет на организацията изрази страдание за неналичието на съдействие от страна на Иран за даване на " механически достоверни " отговори.

В резултат на това организацията съобщи, че не е в положение да подсигурява достоверността и целостта на иранската нуклеарна стратегия.

В петък Еслами съобщи, че следите от обогатен уран, открити в Иран, са импортирани в страната от чужбина.

Споразумението от 2015 година облекчи глобите на Иран в подмяна на ограничавания върху нуклеарната му стратегия, с цел да се подсигурява, че Техеран не може да създаде нуклеарно оръжие - нещо, което той постоянно е отричал, че желае да направи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР