Служители на Топлофикация София“ излизат на протест. Защо? Е, как

...
Служители на Топлофикация София“ излизат на протест. Защо? Е, как
Коментари Харесай

„Какво е направил тоя Брюксел за НАС?!“

Служители на „ Топлофикация София “ излизат на митинг. Защо? Е, по какъв начин за какво?—за общоприетите неща в тоя живот: компенсиране на работните заплати с 20% от 1 май тази година и опазване размера на фонд „ Социално-битово и културно обслужване “.

Чета и си мисля: какъв брой ли е гадно хем да те… айде – „ ненавиждат “ е доста мощна дума, да не те обичат, тъй като работиш за Топлофикация (съжалявам, само че името на компанията го извиква просто у елементарния човек, нищо персонално, както се казва), хем и да не ти заплащат добре за това?

Нещо като да си наемен палач с ниска заплата или по-лошо: да си инспектор фен в градския превоз, дето го работи за занимание. 

Взаимоотношението работодател—работници май и там е счупено. Не съм сюрпризиран. 

Няма пари ли, слушам някой да споделя? Няма пари у монополиста, който споделя дали еди-какъв-си % от бабите в България ще живее или не в студа на зимата; и може би индиректно е виновен за намаляването на броя на пенсионерите… от тези, които не са в положение да си разрешат парно и са прегърнали бронхопневмонията? Там ли „ няма пари “? Може… 

Но в случай че няма пари, не мисля, че се дължи на друго с изключение на скапано ръководство, като тук не изключвам опцията за съзнателно скапано ръководство, което да отклонява средства. Не върша умозаключение, просто обосновано съмнение. 

Това сдружение дали в миналото е било ръководено по този начин, че да носи облага не в персонални банкови сметки, а за личния си бюджет? 

Дали в миналото някой там е планувал някаква смяна, някаква иновация, която да понижи цената за крайния консуматор? Това общинско (демек: НАШЕ) предприятие… 

Ще отворя една скоба тук, за къса персонална история. 

Преди десетилетие и половина се озовах на един семинар дружно с най-вече информационни, само че и всякакви други специалисти от разнообразни компании на България. Беше си „ класика “: курорт (Велинград), безценен хотел, ястие и пиянство на стомах и малко работа, едвам не е без никак. Много малко бяхме идиотите-ентусиасти, отишли по работа, а не „ по работа “ там. Разбира се, никой не ни обръщаше внимание. 

На първата вечеря, след яденето и пиенето, пристигна десертът и още пиянство, а след това остана единствено пиенето и всичко неизказано стана изказано, че и изпято дори. 

Имаше и представител на Топлофикация. Тази чудна компания, която още тогава беше обичана на хората, изключително, имайки поради, че „ Вальо Топлото “ беше към момента свеж случай. А и се говореше за нарастване на цените. Завърза се спор, в който 99% % от хората на масата (самите те плащащи сметки за парно) атакуваха Топлофикация и я плюеха за метода на ценообразуване и ръководство. Единият %, както можете да се сетите, бяха въпросният човечец на Топлофикация и асистентът му (Вальо Топлото до напълно скоро им беше началник тогава). Не мисля, че изключително доста им пукаше и на двамата, само че защитаваха, защитаваха, до момента в който в един миг всичките им „ отбрани “ бяха разрушени, тъй като едно е да се правиш на ударен пред камера, където можеш да избягваш въпроса няколко пъти, а най-после да се врътнеш и да си тръгнеш, друго е да си приклещен на маса от информационни специалисти, които са подготвени да ти задават един и същи въпрос още веднъж и още веднъж, до момента в който се изприщиш и никой не те оставя да се измъкнеш. Пък и ти не искаш да се „ измъкваш “, тъй като яденето и пиенето на тая маса са безвъзмездни и никак не ти се става. 

Накрая се съобщи и си призна (опита се да го изкара на подбив, само че не му се получи), че за него е значимо да се вдигне цената на парното, тъй като това ще му докара нарастване на заплатата. Лично. На него. 

Затварям скобата за персонални мемоари. 

***

Ясно е, че в България заплатите са по-малки в сравнение с са в Европейски Съюз и в сравнение с би трябвало да бъдат. Нека да сме наясно с едно обаче: България не е бедна страна, а е крадена страна. В България има и ресурсите, и фрагментите, и опциите, единствено махнете ченгетата, „ наш‘те хора “ и другите паразити от хранилките и ще се случат нещата. 

Но да – България е крадена страна и с право немалка част от хората тук са недоволни от заплатите си и от изискванията на труд. И стачкуват. Дори чиновниците на такива дружества-монополисти, които са просто нарисувани да печелят, само че даже и те се загробват. 

И ето тук идва спорът в главата на една особена порода, когато те решат да гракнат, че не различен, а демокрацията, Брюксел и Европейски Съюз са им отговорни за немотията. Не шефът им с трите бентлита и десетте банкрутирали компании, не. Демокрацията, Брюксел и Европейски Съюз. Може и Вашингтон – ей по този начин, за цвят – да метнат в сюжета. Нищо, че ги ръководят мутри или синове на партийни секретари, или потомствени ченгета, на тях им е отговорен гнилия Запад, по табиет. 

И питат: по кое време Брюксел е направил нещо за нас? Какво е направил тоя Брюксел за НАС?! Нали… с изключение на: че ни построи метро, автомагистрали (о, вие си мислехте, че Бойко ги е построил, нали? Лично, с ей тия две ръце, и е събрали персонално парите той, нали?), сътвори безвредни условия за храните, санира един куп здания, сътвори фондове за земеделието, за културата, за туризма, за дребния и междинния бизнес, за огромния бизнес… И макар паразитите по веригата, отново стигна и по предопределение и се построиха и направиха всякакви неща, колкото и да реват, обстоятелствата са обстоятелства, даже да се вършат, че не ги виждат. 

Но те не се отхвърлят от разказа „ какво прави Брюксел за нас? Да напущаме по-добре! “

Ето обаче какво прави Брюксел за нас: „ Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз реализираха съглашение за европейски правила, с които да се дефинира минимална работна заплата, както е заложено в националните законодателства или в груповите контракти “, оповестиха сътрудниците от Клуб Z. „ Страните членки ще би трябвало да създадат оценка дали минималните им заплати сега могат да обезпечат порядъчен стандарт на живот. Предвид ще бъдат взети социално-икономическите условия, покупателната дарба или равнищата на дълготрайната национална продуктивност или развиване “.

„ Също по този начин страните ще бъдат задължени да вкарат система, която да включва надеждно наблюдаване, надзор и инспекции на място, с цел да се подсигурява съвместимостта и оправянето със злоупотреби като в допълнение договаряне, подправено самонаемане, неотбелязано в допълнение работно време или повишаване на интензивността на работата “.

Изведнъж се оказва, че тъпият Брюксел ни бил пазел от това работодателят да си прави подигравка с нас и да ни кара да работим изключително, да вземем за пример. Че се пробва да ни пази от несъразмерно ниски заплати и апетит, и оскърбление. Че вкарва механизми, с които да можем да живеем като хора, а не като крепостни. 

Но това минава „ под радара “ на бай ти Ганя и той тази вечер отново ще размишлява сред първото и второто пердашене на дамата: „ за какво ни е тоя Европейски съюз и тия брюкселски джендъри! “

„ Националните управляващи ще би трябвало да подсигуряват опцията правата на работещите да бъдат възобновени при положение на тяхното нарушение “, се споделя още в публикацията. Или с други думи: националните управляващи ще бъдат принудени да се грижат за служащия, да спрат да си вършат оглушки в интерес на „ приятелите “ от бизнеса  и ще би трябвало да се регистрират какво са създали в отбрана на служащия. В твоя отбрана. Нещо, което самичък не си в положение да направиш, само че – по някаква причина – мощно не одобряваш да бъде направено за теб от „ тъпия Брюксел “. Но ме е боязън да попитам „ от кого тогава искаш да бъде направено? “, тъй като слушам – вместо отговор – руския химн. 
 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР