Служители на съдебна охрана излязоха на мълчаливпротест в няколко града

...
Служители на съдебна охрана излязоха на мълчаливпротест в няколко града
Коментари Харесай

Служители на съдебна охрана излязоха на мълчалив протест, за утре планират и национален

Служители на правосъдна защита излязоха на безмълвен митинг в няколко града в страната. А за на следващия ден е плануван и народен митинг.

Причина за недоволството е полученото нарастване на заплатите на чиновниците в дирекцията, което по думите им не кореспондира с обещаното от правосъдното ведомство. По данни на Министерство на правосъдието настоящото нарастване на разноските за личен състав месечно за всеки чиновник в Главна дирекция „ Охрана “ и Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ е 300 лв.. То е формирано от няколко съставния елемент - главната заплата се подвига със 125 лв., а с 43,75 лв. се усилва спомагателното заплащане за клас прослужено време; увеличение с 4 лева за други спомагателни хонорари, обвързани с главната заплата, в това число ексклузивен труд, работа на публични празници, компенсации по ЗМВР; със 127,25 лева е нарастването на разноските за наложителни осигурителни вноски от шеф, съобщи пред медиите Красимир Бекяров, член на синдиката.

Бекяров разяснява, че при преговорния развой сред синдикатите и управлението на Министерството на правораздаването е било посочено, че е обезпечено нарастване с 20% като инфлационна мярка , по-късно е почнало да се приказва за 300 лв. нарастване на заплатите. По думите му, полученото в този момент нарастване е 10%, като то прогресивно понижава, колкото по-висока заплата получава съответният чиновник.

„ Министърът сподели, че сумата е обезпечена. През цялото време ни беше обяснявано, че тази сума не зависи от актуализацията на бюджета, а че тя е заделена във фонд към Министерски съвет, в който тези пари ги има - в случай че ги има, следва да се дадат “, добави синдикалистът и посочи, че чиновниците в дирекцията се усещат излъгани . Бекяров добави, че ще се търсят диалози с бъдещия длъжностен кабинет. 

Служители на Главна дирекция “Охрана ” към Министерството на правораздаването се събраха пред Съдебната палата в София на митинг, с цел да изразят неодобрение във връзка със заплатите им. Демонстрацията бе проведена от съдружие " Синдикат Охрана ". 
 правосъдна защита БГНЕС

 правосъдна защита БГНЕС
Служители на Съдебната защита стачкуваха рано тази заран и пред постройката на Съдебната палата в Перник. Протестът беше безмълвен и продължи от 7:50 ч. до 8:20 ч. Недоволните обявиха, че излизат с искане да бъде изпълнено обещаното нарастване на работната им заплата.  

" С министър Йорданова бе уговорено нарастване на заплатите с 300 лева, вместо това получихме по 125 лева, усещаме се излъгани. ", съобщи Красимир Таков, ръководител на синдикалната организация на правосъдните охранители. 
 правосъдна защита БГНЕС
Служители на Областно звено „ Охрана “ в Благоевград също излязоха на митинг пред Съдебната палата в града. 

Поводът е неспазен ангажимент от Министерството на правораздаването , сподели пред публицисти Мартин Трионджиев – член на управителния съвет на съдружие " Синдикат Охрана “ и чиновник в Областно звено „ Охрана “. Той означи, че  чиновниците са получили заричане за нарастване на възнагражденията с 300 лв. от 1 юли 2022 година на фона на възходящата инфлация, само че полученото нарастване на заплатите е със 125 лева. 

„ Имаше прелиминарен проект за оптимизация на двете дирекции – дирекция „ Охрана “ и дирекция „ Изпълнение на наказванията “, които са в ресора на Министерство на правораздаването. При всички тези диалози, в това число показания ни прелиминарен проект за оптимизация, бяха заложени тези 300 лв. нарастване “, сподели Трионджиев. Той добави, че чиновниците са се съгласили с предварителния проект, в който са били включени и промени, само че след това им е показан проект, в който е записано, че се чака нарастване, без да е посочена съответна сума.

Заплатите на чиновниците в двете дирекции не са увеличавани от няколко години, показаха още протестиращите. Те обявиха, че митингът ще продължи, до момента в който не получат обещаното нарастване. 

„ Ще се стараем, в случай че има някаква опция, да ни се даде това, което ни е дадено “, сподели още Трионджиев и добави, че ще се стараят да водят градивен разговор, без значение дали ще е със служебно държавно управление или постоянно определен кабинет. 

„ Синдикат Охрана “, който съставлява чиновници от Главна дирекция „ Охрана “ към Министерството на правораздаването, възнамерява в събота народен митинг. Той ще стартира от 11:30 ч. пред Министерството на правораздаването, като шествието ще продължи към Министерството на финансите и Министерския съвет. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР