Служители на РЗИ от цялата страна излязоха на протест в

...
Служители на РЗИ от цялата страна излязоха на протест в
Коментари Харесай

Служители на РЗИ на протести в цялата страна, поискаха достойно заплащане

Служители на РЗИ от цялата страна излязоха на митинг в обедната си отмора. Настояванията на протестиращите са за нарастване на заплатите, както са контрактувани по Отраслов групов трудов контракт, заяви по-рано председателят на Медицинска федерация " Подкрепа " Соня Върбанова, представена от Българска телеграфна агенция.

Ако този 30-минутен митинг не даде резултат, има подготвеност и за по-сериозни демонстрации, обясниха чиновниците на здравните инспекции.

В столицата представителите на РЗИ държаха листчета с надпис " Национален митинг на чиновниците на РЗИ за почтено възнаграждение на труда ни! ".

Подкрепяме митинга поради несправедливото възнаграждение и заплащане, което получават всички чиновници в РЗИ-тата в цяла България, сподели пред публицисти една от протестиращите служителки и уточни, че работата е доста, а възнаграждението - ниско.

Протест на чиновниците от РЗИ се организира и в други градове на страната.

Пред публицисти синдикалният представител на чиновниците в Благоевград Валентина Георгиева сподели, че поради инфлацията, работещите в здравната ревизия са сложени " в позиция на оцеляващи ". По думите ѝ междинната заплата в РЗИ - Благоевград е към 1000 лв., като има чиновници, чието чисто заплащане е към или малко над минималната работна заплата.

Последното нарастване на заплатите е било в края на 2020 година, споделиха протестиращите. По време на пандемията от COVID-19 са получавали спомагателни средства, " само че те бяха неведнъж направени от нас ", сподели Валентина Георгиева, представена от Българска телеграфна агенция.

С 20 години стаж заплатата ми е 1064 лв., тъй като имам и ексклузивен труд, сподели инспекторът в РЗИ - Благоевград Надя Гогова, която сподели пред публицисти фиша от последната си заплата. Негодуванието е обвързвано с това дали заслужаваме да бъдем възнаградени почтено или не, уточни Бианка Равначка - шеф на отдел в здравната ревизия в регионалния център.

 Снимка: БТА

Валентина Георгиева сподели, че ниските приходи са причина и все по-малко квалифицирани младежи да демонстрират интерес към работа в здравните инспекции. " Намаляват фрагментите с здравно обучение в здравната ревизия и тези, които са на работа са в предпенсионна и пенсионна възраст, дори се наложи връщането на пенсионирани хора, тъй като нямаме квалифицирани фрагменти, които да работят за тази заплата. ", уточни Георгиева.

Валентина Георгиева уточни, че досега не са получили отговор на изпратените от тях претенции, по тази причина прибягват до протестни дейности. Днешният митинг бе подсилен от всички чиновници, които са на работа, добави тя.

 Снимка: БТА

Служители на Регионалната здравна ревизия в Разград също показаха поддръжката си и се причислиха към националния митинг на чиновниците на РЗИ по места. По време на обедната си отмора те се събраха пред постройката на ведомството, с цел да изразят възмущението си от ниските хонорари.

 Снимка: БТА

" Недоволството ни е изразено от това, че през последните години заплатите на работещите в здравните инспекции са най-ниски за разлика от други държавни администрации ", сподели зам.-директорът на РЗИ-Разград доктор Анатолий Стойнов.

Той уточни, че макар положените старания от чиновниците освен по време на пандемията, а и през останалото време, трудът им е останал подценен.

" Правим го и с концепцията за в бъдеще да има хора, които да работят в тази институция. Въпреки оповестените състезания за работни места в районните институции, искащите да вземат участие са малко, поради заплатата ", разяснява доктор Стойнов, представен от Българска телеграфна агенция.

Той изясни, че в разградската ревизия работят към 48 души. До запълване на цялостния щат от 50 места не може да се стигне, тези в пенсионна възраст напущат, а новопостъпващи няма. Зам.-директорът на РЗИ-Разград изрази вяра настояванията им да бъдат чути от ръководещите.

Д-р Стойнов уточни, че чиновници на здравното ведомство ще работят през днешния ден, носейки ленти с надпис " Символичен митинг ".

" Ще бъдем на работните си места, с цел да няма разтърсване с жителите. Независимо че пандемията понижа, при нас работата не стопира, потокът от хора е непрекъснат ", добави доктор Анатолий Стойнов.

Между 12:00 и 12:30 часа към половината от личния състав на инспекцията в Плевен излезе пред входа на постройката на безмълвен митинг с лентички " За почтено възнаграждение! ".

 Снимка: БТА

Преслава Нинова - контрольор, уточни, че ще упорстват до дъно за повдигане на възнагражденията и унищожаване на насъбраните диспропорции.

" Нашите заплати се движат към минималните. Ние считаме за " шанс " като вдигнат минималните хонорари, тъй като подвигат и нашите ", означи тя и добави, че е от 20 години е в инспекцията, само че в днешно време ситуацията е станало доста тежко, тъй като инфлацията е висока, а приходите им са останали ниски.

 Снимка: БТА

" В други сфери научаваме, че има нарастване на заплатите на държавни чиновници, а при нас няма - не знаем за какво. Писахме писма до министерството, само че не ни дават отговор ", сподели тя. Според нея най-вероятно ще се стигне до митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването в София, прибавя Българска телеграфна агенция.

Част от плевенските недоволни експерти, обявиха пред Българска телеграфна агенция, че " не могат повече да живеят с месечни приходи, които са доста под 1000 лв. ".

 Снимка: БТА

" С последното нарастване, с което Министерството на здравеопазването усилиха своите заплати и тези в лечебните заведения, ние бяхме неглижирани.

Няма да се откажем от нашите претенции и, в случай че не бъдем чути, няма да спрем да протестираме, до момента в който не ни извърнат внимание ", сподели една от протестиращите в Силистра, представена от Българска телеграфна агенция.

Здравните инспектори в Силистра споделиха, че последното нарастване на заплатите им е било през 2020 година Те споделиха още, че не са усетили поддръжка от локалното управление на инспекцията и не са получили никаква помощ при опита си да основат синдикална организация преди две години.

Д-р Чавдар Манов, шеф на дирекция " Надзор на заразните заболявания " в РЗИ-Враца уточни, че несъответстващото възнаграждение води до текучество и демотивира млади лекари да търсят професионална реализация в системата на здравните инспекции. От 27 лекари преди време в този момент във врачанската здравна ревизия работят седем и множеството от тях са над 50-годишна възраст, добави той. Лекар с две специалности получава тук под 1500 лв., сподели още той, като означи, че заплатите на другите чиновници са още по-ниски.

Здравните инспектори във Враца, издигнали афиш " Искаме почтено възнаграждение за труда ни ", обявиха, че са подготвени да продължат протестните си дейности, в случай че не получат бърз отговор на настояванията си, прибавя Българска телеграфна агенция.

Близо 50 чиновници на Регионалната здравна ревизия в Ямбол излязоха през днешния ден на алегоричен митинг пред постройката на инспекцията. Недоволството е предизвикано от ниското възнаграждение на труда, споделиха протестиращите.

" Исканията ни са за най-малко 20 % нарастване на заплатите, на фона на увеличаващата се инфлация. Ако не бъдат задоволени, следва ефикасен митинг пред Министерството на здравеопазването. Средната съществена заплата на работещите в здравните инспекции сега е към 1100 лв.. Последното нарастване беше през 2020 година ", сподели Донка Желева, юрист на РЗИ - Ямбол.

По думите ѝ заплатите са едни от най-ниските в бюджетната сфера. След края на изключителната COVID-19 епидемиологична конюнктура е спряна и добавката от 1000 лв. на месец. Друг проблем е натовареността на чиновниците и дефицитът на фрагменти, заради ниското възнаграждение, означи още тя.

" През 2022 година чиновниците на районните здравни инспекции у нас не получиха никакво нарастване на заплатите, за разлика от други държавни структури ", сподели Желева. Тя добави, че това е неглижиране на положените старания на чиновниците на РЗИ за справяне с пандемията.

" Не желаеме доста, не сме алчни. Искаме да се сещат за нас, освен когато фактически имат потребност. Нека се сещат от самото начало, както се сещат за учителите ", сподели Маргарита Статева, която работи в РЗИ от 1984 година Тя уточни, че като надзорен орган постоянно се сблъскват с експанзия и закани по време на работа, което води до овакантяване на младите фрагменти, прибавя Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР