Служители на разузнаването в Белгия наблюдават логистичния център на Alibaba

...
Служители на разузнаването в Белгия наблюдават логистичния център на Alibaba
Коментари Харесай

Службите за сигурност на Белгия наблюдават Alibaba за възможно шпиониране

Служители на разузнаването в Белгия следят логистичния център на Alibaba в Европа за възможен шпионаж от името на китайското държавно управление.

Службата за държавна сигурност на Белгия VSSE сподели на CNN в четвъртък, че е следила дейностите на логистичния клон на Alibaba (BABA), Cainiao, на карго летището в Лиеж в страната. Financial Times първи заяви новината.

„ Категорично отхвърляме обвиняванията [които са] основани на предходни догатки “, сподели Cainiao пред CNN в изказване. „ Cainiao съблюдава всички закони и разпореждания, където оперира. “

Alibaba, която се готви да отдели Cainiao посредством първично обществено предложение, не отговори на искане за коментар.

VSSE сподели, че всяка китайска компания е била законово задължена да дава данни на китайските служби за сигурност при поискване и счита, че те имат „ желанието и потенциала да употребяват тези данни за некомерсиални цели “.

„ [Ние] откриваме и се борим против възможни действия по шпиониране и/или интервенция, осъществявани от китайски субекти, в това число Alibaba “, се споделя в изказване на VSSE.

Летище Лиеж разгласи през 2018 година, че е сключило договорка с Cainiao да стане негов европейски логистичен център. В изказване по това време летището сподели, че Cainiao ще употребява „ платформа за взаимни данни “ на уеб страницата, с цел да ръководи своите интервенции.

„ Този ​​електронен инструмент обезпечава достъп в действително време до информация за логистични сътрудници, купувачи и продавачи “, се споделя в известието.

Хъбът отвори порти през 2021 година

Логистичният уебсайт на Cainiao на летище Лиеж в Белгия, забелязан през ноември 2021 г. Логистичният обект на Cainiao на летище Лиеж в Белгия, забелязан през ноември 2021 г Ерик Лалманд/AFP/Belga Mag/AFP/Getty Images

През юли белгийското държавно управление вкара условие всички директни вложения от компании отвън Европейския съюз в „ чувствителни “ промишлености да бъдат тествани от федерален орган за евентуални опасности за националната сигурност. Тези промишлености включват сериозна инфраструктура, първични материали, енергетика и защита.

След десетилетия на относителна неприкритост западните държавни управления станаха по-предпазливи през последните години във връзка с степента на достъп, който дават на китайски компании, базирайки се на опасения за сигурността.

Миналия ноември немското държавно управление блокира продажбата на една от своите заводи за полупроводници на китайска софтуерна компания заради опасения за сигурността. Месец преди този момент същите опасения накараха Берлин да се намеси в закупуването от китайския корабен колос Cosco на дял в оператора на пристанищен терминал в Хамбург, което докара до понижаване на каузи.

Миналия месец Alibaba разгласи проект за обособяване и листване на Cainiao на Хонконгската фондова борса.

Новината за идното IPO пристигна шест месеца откакто колосът за електронна търговия съобщи, че има намерение да раздели бизнеса си на шест обособени звена, всяко от които се управлява от собствен основен изпълнителен шеф и ръб на шефовете.

— Джулиана Лиу способства за репортажа.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР