Служители на отдел Киберпрестъпност“ при ГДБОП проведоха специализирана полицейска операция

...
Служители на отдел Киберпрестъпност“ при ГДБОП проведоха специализирана полицейска операция
Коментари Харесай

Иззеха над 100 000 ментета от стоков базар в София


Служители на отдел „ Киберпрестъпност “ при ГДБОП организираха профилирана полицейска интервенция за противопоставяне на противозаконното разпространяване на артикули, носещи обозначения на предпазени търговски марки. Полицейските дейности под управлението на Софийска районна прокуратура и подкрепени от представители на Европол, са подхванати през вчерашния ден на територията на стоков базар в София, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

В процеса на работата по случая е открито, че чрез страници в обществени мрежи и уебсайт непозволено са предлагани за продажба артикули, обозначени с логото на разнообразни световноизвестни търговски марки. Изяснено е, че активността е осъществявана без нужното по закон единодушие на правоносителите, като редовно са нарушавани правата върху записаните търговски марки - закононарушение по член 172Б от Наказателния кодекс.

Иззети над 100 000 продукта – аксесоари за мобилни телефони, портативни тонколони, джойстикове, слушалки, зарядни устройства и други. Преустановена е активността на интернет страниците, от които са предлагани продуктите.



Противодействието на закононарушения срещу интелектуалната благосъстоятелност, подправени артикули и пари е приоритет на Европейски Съюз в региона на правоприлагането и вътрешната сигурност. В тази връзка на европейско равнище е създаден проект за деяние против този тип незаконни похищения, който се реализира в границите на Европейската мултидисциплинарна платформа за противопоставяне на незаконни закани (EMPACT). В рамките на EMPACT, двадесет и четири държави-членки на Европейски Съюз и европейски организации (сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и др.) работят взаимно на интернационално равнище за обезвреждане на посочените незаконни закани.

ГДБОП е началник на европейската група, която работи по линия на противопоставяне на закононарушения срещу интелектуалната благосъстоятелност, подправени артикули и пари.



Разследването по случая продължава под управлението на прокуратурата с разпити на очевидци, назначение на експертизи и покачване на обвинявания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР