Служители на Националния осигурителен институт разкриха още една схема за

...
Служители на Националния осигурителен институт разкриха още една схема за
Коментари Харесай

НОИ разкри схема за източване на общественото осигуряване

Служители на Националния застрахователен институт разкриха още една скица за източване на публичното обезпечаване, съобщи БНР. Министерство на вътрешните работи открива обстоятелствата.

Схемата е разкрита след подаден сигнал за несъществуваща компания с фиктивно обезпечени служащи. За единият от служащите е поискано да се заплати обезщетение за болест в огромен размер.

При инспекцията на Национален осигурителен институт е разкрито, че сдружението не е осигурявало лицето. Собственика на сдружението е необразован и малоимотен. Търговски обект не е разполагаем. Не са регистрирани и фискални устройства.

„ Чрез разбора на данните се доближава до огромен кръг от търговски сдружения и лица, които са притежатели на капитала на доста сдружения, приблизително по 20, а имаме и случаи, в които един човек „ има “ 100 компании. В един от случаите е открит цялостен парадокс да се подават данни за обезпечаване месеци след гибелта на титуляра на дипломиран електронен автограф, който е едноличен притежател и шеф на съответната компания “, посочи специалистът на Национален осигурителен институт Георги Терзийски.

 Снимка: БГНЕС

Стига се до подаване на сигнал от Национален осигурителен институт до Министерство на вътрешните работи. Над 20 лица са арестувани и разпитани:

„ Някои от тях си признават, че въобще не са работили в тези компании. Счетоводители, които си признават, че са назначавали хора, без да са упражнявали никаква активност и някои от тях, правейки признания, стигат и до това, че за някои в действителност е било вест, че са притежатели на компании. Тези подхванати дейности имат като резултат прекъсване и възобновяване на нерегламентирани заплащания на ориентировъчна стойност към 400 000 лева, само че в действителност значимото е превантивният резултат за бъдещи опити за нарушавания “, сподели още Терзийски.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР