Служители на НАП се обаждат по телефона и изпращат електронни

...
Служители на НАП се обаждат по телефона и изпращат електронни
Коментари Харесай

НАП наистина праща мейли за неплатени вноски и данъци, събраха 4 млрд. лева

Служители на Национална агенция за приходите се обаждат по телефона и изпращат електронни писма на жители и компании с просрочени отговорности, като ги подсещат да платят борчовете си. Максимум в 3-месечен период, откакто получат електронно уведомително известие или е извършен телефонен диалог, над 45% от длъжниците изплащат напълно борчовете си, оповестиха от Национална агенция за приходите. Други пък заплащат част от задължението си, в случай че не могат да дадат едновременно цялата сума.

С част от длъжниците чиновници на Национална агенция за приходите организират и срещи. През предходната година след извършени срещи с териториални шефове на Национална агенция за приходите, близо 900 жители и компании с просрочени борчове са понижили дълга си към бюджета с над 320 млн. лева, а 157 от тях са изплатили напълно отговорностите си на стойност 110 млн. лева, демонстрират данните на приходната организация.

Близо 4 милиарда лева просрочени отговорности са събрали обществените реализатори на Националната организация за приходите през предходната година. Това е с над 200 млн. лева повече спрямо 2020 година, само че през 2020 година поради пандемията имаше избран интервал, в който обществените реализатори на Национална агенция за приходите не предприемаха никакви дейности против длъжниците.

Близо 98% от всички новодекларирани за внасяне налози и осигуровки през 2021 година са платени в границите на годината.

За да заплащат в период отговорностите си, от Национална агенция за приходите реализират връзка с жителите и компаниите, което включва и ранно известяван, които са пропуснали да платят в цялостен размер отговорностите си към държавната хазна. Приходната организация припомня за непогасени отговорности посредством изпращането на електронни писма, с телефонни диалози или посредством персонални срещи, като по този метод подтиква доброволното заплащане на просрочени отговорности и се коментират опциите за отлагане и разсрочване на отговорностите при финансови усложнения.

" Партньорският метод и дейните ограничения, които Национална агенция за приходите подхваща по отношение на задължените лица, водят до бързи позитивни резултати при събирането на обществени задължения. Препоръчваме на жителите и компаниите да употребяват е-услуги на Национална агенция за приходите с ПИК или КЕП, с цел да се осведомят дали имат отговорности и какъв е настоящият им размер. В случаите на формирано изпълнително произвеждане, клиентите, които изпитват финансови усложнения, могат да се извърнат към способния обществен реализатор, с цел да обсъдят подобаващи ограничения за застраховане и възнаграждение на просрочените отговорности към фиска. Благодарим на всички жители и компании, които в точния момент са заплатили своите налози и осигуровки “, сподели Боряна Жилова, шеф на дирекция „ Събиране “ в Национална агенция за приходите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР