Служители на МВР започват обход на всички хора с психични

...
Служители на МВР започват обход на всички хора с психични
Коментари Харесай

МВР започва обход на психично болните у нас

Служители на Министерство на вътрешните работи стартират обход на всички хора с психологични отклонения у нас, изключително на тези, които не са били приети в болница и не се водят на доклад в някое лечебно заведение. Те ще ги наглеждат, а при нужда ще подават сигнал до съответната институция в случай че виждат някой проблем.
Това е записано в глава трета от Плана за осъществяване на Стратегията за предварителна защита на престъпността 2019-2020 година на Министерство на вътрешните работи. Още в първата точка е подложен период към Главна дирекция „ Национална полиция “ и по-скоро към подразделенията ѝ по области „ да се реализира дейна превантивна активност и систематичен надзор на лицата, злоупотребяващи с алкохол и други упойващи субстанции, както и над тези, страдащи от психологични болести, които не са настанени в съответните болнични заведения “. Това би трябвало да стане до края на тази година.
Според информация на „ Монитор “ концепцията е кварталните служители на реда да минават от време на време през домовете на хората, които могат да основат риск за обществото. Това са главно жители с психологични болести, които тормозят родителите и фамилията си както и такива, които редовно се напиват.
Именно те влизат в рисковите групи, които правят тежки закононарушения сходно на това в Нови Искър от преди няколко дни. Там 26-годишният Георги, който имал психологично заболяване, което обаче не било диагностицирано по надлежния ред, мазета цялото си семейство предходната седмица. Младият мъж посече с дребна секира майка си, татко си, баба си и брат си в фамилната им къща в неделя вечерта. От изказване на прокуратурата ден по-късно стана ясно, че е имало данни за негови визити при психиатър. Нямало информация обаче да му е било назначено някакво лекуване или да са му били изписани медикаменти, с които да управлява положението си.
За да се избегнат още сходни случаи, от Министерство на вътрешните работи към този момент са разписали разпореждането за периодически обход на такива проблематични фамилии.
„ Основна информация за тези хора имат точно кварталните служители на реда. Те познават контингента по регионите си. Идеята е те да ги посещават на избран интервал от време. Най-малкото, в случай че виждат нещо подозрително, ще могат навреме да реагират или да подадат сигнал до съответната институция “, изясняват още от Вътрешното ведомство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР