Служители на МВР от цялата страна протестираха в столицата на

...
Служители на МВР от цялата страна протестираха в столицата на
Коментари Харесай

Служители на МВР от цялата страна протестираха в столицата на празника на полицията

Служители на Министерство на вътрешните работи от цялата страна стачкуваха в столицата на днешния празник на полицията. Те се събраха в градинката сред Министерството на вътрешните работи и църквата "Св. Седмочисленици ".

Протестът се провежда от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и в него участваха като посетители и представители главните синдикати в страната.

Протестиращите попитаха на коя линия е Министерство на вътрешните работи и на коя линия счита държавното управление, че е Министерство на вътрешните работи. Не сме съгласни да ни изключват от първа линия, сподели ръководителят на синдикалната организация Валентин Попов, който подсети работата на чиновниците на гранично-контролния надзор, на КПП-та на изходите и входовете на градовете напролет, полицейските чиновници, проверяващи карантинираните. Той уточни, че и служители на реда, които през днешния ден са на работа, поддържат сътрудниците си, събрали се да стачкуват с включени сигнални лампи на служебните си коли.

От синдикалната организация обявиха, че не са удовлетворени от 15-процентното нарастване и подсетиха, че на други администрации в страната са нараснали заплатите с 30 % с претекста, че са на първа линия в битката с ковид.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски разяснява пред публицисти пред постройката на Министерство на вътрешните работи, че и професионалното, и политическото управление на Министерство на вътрешните работи, а и държавното управление е изрично, че Министерство на вътрешните работи е на първа линия. Той означи, че 30-процентно нарастване е обещано на администрации, които са с извънредно ниско начално възнаграждение към оня миг.

Нашите договаряния за нарастване на заплатите започнаха незабавно след юли, когато се договаря бюджетът на цялата страна, сподели той и добави, че изрично би трябвало да се усилят заплатите на служителите на реда, само че това е въпрос на благоприятни условия на самата страна - на финансовите планове, на обстановката, в която сега се намира цялата страна. Министърът уточни, че са в непрестанен диалог с финансовото министерство.

Реално планът все още, който е изработен, е за нарастване с 15 %, само че това е към главната заплата, с останалите спомагателни нараствания като клас прослужено време може да надвиши и 20 %, сподели Терзийски.

Той означи, че това 15-процентно нарастване коства 231 млн. лева Освен това ще има в допълнение 65 млн. лева за ексклузивен труд. По думите му държавното управление обезпечава сума от към 300 млн. лева за 2021 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР