Служители на МВР, които не могат да дадат урина за

...
Служители на МВР, които не могат да дадат урина за
Коментари Харесай

Полицаите ще се наливат с вода, за да могат да дадат проба за наркотици

Служители на Министерство на вътрешните работи, които не могат да дадат урина за тест за опиати, ще получават по 200 мл вода на всеки 30 минути. Това е записано, качен за публично разискване на уеб страницата на силовото ведомство. Министерство на вътрешните работи прави следващ опит да регламентира тези инспекции. Подобен план бе направен и. Тогава синдикатите реагираха остро против него, тъй като предвиждаше инспекции да се вършат и по сигнал, което породи опасения от злоупотреби. Сега тази алтернатива е отпаднала, само че пък е написана неочаквана инспекция.

Висящо от пет години

Изискването за издаване на сходна разпоредба в действителност е с петгодишна отминалост. Такава смяна е призната в Закона за Министерство на вътрешните работи през 2017 година, по време на третото държавно управление на ГЕРБ. Наредба обаче към момента няма.

По същото време в закона е записано и че използването на опиати е съображение за налагане на едно от най-тежки наказване – уволняване. Същото се планува и за явяване на работа след приложимост.

Основната цел на наредбата е да се регламентира редът за тестване, се показва в претекстовете. В тях е записано още, че ще бъдат основани разбираеми правила.

Подстригването като принуждение

Според в този момент предлаганата разпоредба проучвания ще се вършат на проби от слюнка, урина и кръв. В предходния вид се предвиждаше да се изследват и косми от главата. Тази концепция обаче срещна сериозен отпор. В мнение на синдиката СФСМВР бе написано, че вземането на такава проба може да се смята " за принуждение по отношение на служителя, чрез което той е допустимо да бъде обезобразен и по този метод да бъде наранено неговото достолепие ".

Отговорът на Министерство на вътрешните работи бе, че отрязването на коса не се смята за телесна щета съгласно Наказателния кодекс и че не може да се приказва за обезобразяване. Сега ведомството се е отказало от този способ за взимане проба.

По 200 мл на всеки 30 минути

В настоящия вид на наредбата е записано, че на чиновник, който се тества, може да се дават по 200 мл вода на всеки 30 минути " до подготвеност за прободаване ". Максималното количество вода обаче е лимитирано до не повече от 1 литър за не повече от 2 часа. Все отново наредбата указва, че може и след пиенето на вода проверяванията да не успее да даде проба. В тези случаи се разказват аргументите, в случай че това е допустимо.

Проверяваният би трябвало да бъде авансово " освободен " от всички препарати и движимости, с които би могъл да манипулира тестът.

Опасения

Макар че новите оферти са претърпели промени, в тях са останали условия, които евентуално още веднъж ще провокират рецензии. Едно от тях е попълването на декларация за осведомено единодушие, в която тестваният заявява, че през последните 14 дни не е приемал никакви медикаменти или хранителни добавки.

Миналата година в мнението си СФСМВР записаха, че няма естествен човек, който автоматизирано да може да възпроизведе типа на медикаментите, които е пил през последните две седмици. Отговорът на Министерство на вътрешните работи бе, че всеки би трябвало да дава отговор за личното си държание и да знае какви лекарства взима.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР