Служители на КПКОНПИ извършват проверка в Община Стара Загора, а

...
Служители на КПКОНПИ извършват проверка в Община Стара Загора, а
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия влезе и в сградата на Община Стара Загора - разследват поръчки за над 85 милиона лева

Служители на КПКОНПИ правят инспекция в Община Стара Загора, а мотивът е постъпил сигнал за нарушавания при две публични поръчки на общинско сдружение „ Тролейбусни и автобусни преводи “ ЕООД, оповестяват от Антикорупционната комисия. Тези поръчки са били финансирани по две европейски стратегии - ОП„ Регионално развиване 2007-2013 година “ и Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година “.

Според проверяващите публичните поръчки са за доставка на 55 нови дизелови рейсове /висок енергиен клас/, на обща стойност 35 639 108 лв. , както и на 33 нови електрически рейсове, дружно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лв..

Първата социална поръчка е завършила с избор на реализатор и доставка на дизелови рейсове. По втората също е подписан контракт за доставка с осъществени начални заплащания. Възложител на поръчката е общинското сдружение, като в състава на комисията за избор са взели участие управителни длъжностни лица от общинската администрация.

От КПКОНПИ ревизират дали длъжностни лица, в това число и лица, заемащи висши обществени длъжности, са получавали материални облаги, с цел да изберат съответен реализатор, добавя NOVA.

Става ясно, че Комисията е открила подобие при постъпилите данни за осъществени непозволени дейности от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка във Варна на стойност 85 милиона лв., по този начин и при провежданите поръчки в Стара Загора, на обща стойност над 84 милиона лв.. Тези инспекции касаят доставка на транспортни средства за потребностите на градски превоз. До сегашния миг в хода на инспекцията за публичната поръчка на Община Варна са изискани документи и са снети пояснения от всички членове на комисията за избор на реализатор, от заместник-кмет и от кмета на общината Иван Портних. Снети са и пояснения от шефовете на компании, които в хода на процедурата са били отстранени от присъединяване. Предстои преценка за изпращане на всички материали от инспекцията на прокуратурата, с оглед данни за корупционни закононарушения.

Още от СТАРА ЗАГОРА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР