Служители на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност (ГДБОП) в

...
Служители на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност (ГДБОП) в
Коментари Харесай

От чисто политическа гледна точка. ГДБОП е искала акцията за жълтите павета да бъде след вота 


Служители на Главната дирекция “Борба с проведената престъпност ” (ГДБОП) в Министерство на вътрешните работи са поискали Европейската прокуратура да отсрочи акцията си, обвързвана с ремонта на жълтите павета в София, за след парламентарните избори в неделя, само че европейските прокурори не са се съгласили. Това заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров пред бТВ в събота.

Пред ден ГДБОП претърси четири офиса на строителни компании, работили по възобновяване на остарелия център на столицата. Документи бяха конфискувани и от постройката на Столичната община (СО).

Европейската институция заяви в петък, че проверява вероятни злоупотреби и корупция, нанесли вреди за най-малко 3 милиона евро на бюджета на Европейски Съюз. Става въпрос за продължаващия ремонт на бул. “Цар Освободител ” и пл. “Народно заседание ”, стартират предходната година от администрацията на кметицата на София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

“Разследването е стартирано преди няколко месеца. На 29 [март] от страна на европейските прокурори е поискано подпомагане от чиновници на ГДБОП. Такава намира се организира, сподели се, че се желае подпомагане за процесуално-следствени дейности в идващите дни. Колегите, би трябвало тука да бъдем правилни, показват мнение, че тези процесуални дейности, от чисто политическа позиция, е по-добре да се случат в деня след изборите. Това не е взето поради ”, описа основният секретар на Министерство на вътрешните работи в събота.

Ден по-рано някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува ГДБОП и служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че претърсванията и изземването на документи по случая са подхванати тъкмо преди деня за размисъл.

“Европрокуратурата е почнала септември месец, излезе през днешния ден, тъй като през днешния ден влезе БОП-а на [Румен] Радев и [Иван] Демерджиев. Защо през днешния ден, а не в понеделник, до понеделник щеше ли да се промени нещо, това не е ли интервенция в изборите ”, възмути се Борисов в петък пред бТВ.

По този мотив Тодоров изясни в събота, че Европейската прокуратура е разпоредила тези дейности да се случат в петък, “а за нас разпорежданията на прокуратурата не се разясняват, ние би трябвало да ги осъществим ”.

Европейското следствие е обвързвано с двата контракта за ремонт на жълтите павета, подписани от Следствен отдел към окръжна прокуратура с компаниите “ПСТ Груп ” и “Трейс ”. Договорът с първата е от 2018 година и планува ремонт на бул. “Цар Освободител ” и пл. “Народно заседание ”. След като по него са направени “редица заплащания ”, той обаче е преустановен по взаимно единодушие през 2020 година Официалната причина е “несъответствие сред изискванията на контракта и капиталовия план ”.

“Отбелязано е също по този начин, че строителните действия могат евентуално да нанесат вреди на Централния боен клуб в София, издигнат през 1907 година, който има историческа стойност. Въпреки това към 3 млн. евро (6 млн. лева.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие ”, оповестих европрокуратурата.

Следва сключване на нов контракт с нов реализатор - “Трейс ”, само че при същите условия. Втората компания желае задатък от 750 000 евро за ремонта на жълтите павета, само че тази сума към момента не е платена от Следствен отдел към окръжна прокуратура. Европейските проверяващи означиха още, че експертиза, осъществена от районното министерство, е заключила, че “паветата са неприятно положени и има и напукани павета ”.
Защо " мутрите " печелят от прехода и битката с реформи
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР