Служители на ГДБОП са участвали в първата операция, реализирана в

...
Служители на ГДБОП са участвали в първата операция, реализирана в
Коментари Харесай

Служители на ГДБОП участваха в акция в ЕС срещу незаконната търговия с фалшиви облекла, обувки и аксесоари

Служители на ГДБОП са взели участие в първата интервенция , осъществена в Европейския съюз против противозаконната търговия с подправени дрехи , обувки и аксесоари . По време на 9-месечната акция , координирана от Европол, са били конфискувани съвсем 2 милиона подправени продукта за към 87 милиона евро. Извършени са 378 ареста .

Между март и декември 2022 година Европол е координирал първата интервенция в целия Европейски съюз /ЕС/ против противозаконната търговия с подправени дрехи, обувки и аксесоари. В интервенция „ Fake Star “ , осъществена под управлението на испанската национална полиция, взаимно с гръцката полиция и с поддръжката на Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност /EUIPO/, участваха общо 17 страни .

По време на интервенцията националните управляващи направиха инспекции на търговски и индустриални зони, битпазари, туристически зони, хранилища, магазини и други сходни места, където би могло да бъдат продавани подправени артикули. Участващите органи направиха оперативни дейности и на пристанища, краткотрайни търговски обекти и дребни компании за дистрибуция на колета от електронна търговия.

Резултати от интервенция „ Fake

Star “ в резюме:

  • Иззети 1 956 607 подправени облекла, обувки и облекла;
  • Приблизително 87 милиона евро обща стойност на арестуваните подправени стоки;
  • 258 марки, чиито права са нарушени;
  • Извършени 3921 проверки;
  • Образувани 646 правосъдни каузи и 1311 административни дела;
  • Арестувани 378 души.

Спортните и първокласните артикули са отпред в листата на арестуваните имитации

По време на оперативните дейности са били конфискувани милиони спортни и първокласни артикули , предопределени за продажба на европейския пазар. Разследванията потвърдиха упованията, че нарушителите употребяват обществените мрежи, с цел да популяризират подправени артикули – разнообразни търговци разгласяват фотоси на налични подправени артикули, най-вече облекла и обувки, на своите бизнес страници и профили в обществените медии.

Това обаче не е нова наклонност – търговията с подправени артикули онлайн се е повишила доста през последните няколко години. Пазарният дял на платформите за електронна търговия нараства, както и рекламите на подправени артикули в обществените медии. От друга страна, оперативните резултати сочат, че стандартните, офлайн, пазари не престават да имат значителност и заслужават вниманието на правоприлагащите органи . Конфискуваните подправени артикули са с генезис най-вече от страни отвън Европа, като Китай , Хонконг , Турция и Виетнам са преобладаващи източници. Фалшификатите са влезнали в Европейски Съюз по суша или по море. В допълнение към трафика на имитации, управляващите разкриха други незаконни действия, осъществявани от разпознатите незаконни мрежи.

Силно съдействие за усилване на битката против фалшификатите

Европол улесни обмена на информация и обезпечи оперативната съгласуваност и аналитичната поддръжка. По време на извършени дни на деяние организацията на Европейски Съюз изпрати анализатори с оглед продан в действително време и кръстосана инспекция на оперативната информация в базите данни на Европол, с цел да даде следи на проверяващите на място.

Участващи страни

Държави членки на Европейски Съюз : Белгия, България, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Унгария и Франция.

Трети страни : Сърбия, Обединеното кралство и Украйна.

Европейската мултидисциплинарна платформа за битка с престъпни закани /EMPACT. се занимава с най-важните закани , произлизащи от тежката и проведената интернационална престъпност, засягаща Европейски Съюз. EMPACT укрепва разследващото, стратегическото и оперативното съдействие сред националните управляващи, институциите и органите на Европейски Съюз и интернационалните сътрудници. EMPACT се организира в четиригодишни цикли, като се концентрира върху общите цели на Европейски Съюз в региона на престъпността.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg