Служители на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са влезли

...
Служители на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са влезли
Коментари Харесай

Служители на АДФИ проверяват Бюрото по защита към главния прокурор

Служители на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) са влезнали в Бюрото за отбрана на очевидци към основния прокурор, заяви Българска национална телевизия. Според нейни източници се ревизират документи за разноски по активността на бюрото.

Бюрото e под управлението на основния прокурор от 2014 година Структурата, която главно би трябвало да се грижи за отбраната на очевидци, обаче закупи по-голяма популярност в последно време, откакто през март конституционните съдии бяха сезирани от президента Румен Радев, съгласно който текстовете в Закона за правосъдната власт, с които тя получи полицейски пълномощия, са противоконституционни. Това се случи по-малко от година, откакто чиновници на Бюрото по отбрана влязоха в президентството, с цел да търсят документи по отношение на следствието против секретаря на президента Пламен Узунов.

Становищата на Министерския съвет, тогавашния основен прокурор проф. Васил Мръчков, организацията Български юристи за правата на индивида, министъра на правораздаването Янаки Стоилов, Съюза на юристите, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) показаха мнения, с които поддържат настояването на президента и считат, че атакуваните текстове опонират на Конституцията. Единствено самият Иван Гешев изпрати позитивно мнение. Очаква се решението.

В първия ден от работата на 46-ото Народно събрание " Изправи се.БГ! Ние идваме " внесоха план за законови промени, с които бюрото се лишава от основния прокурор и се трансферира към министъра на правораздаването, което в това време бюрото получи и права да " провежда и реализира защитата на прокурори и следователи ".

В същото време в бюрото, в което работят някогашни чиновници на НСО и ДАНС, се подреди с нови коли като част от публичните поръчки на прокуратурата за общо към 2 млн. лв..

Очаква се публична информация за днешната инспекция.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР