Служители на администрацията на Байдън са много по-притеснени от корупцията

...
Служители на администрацията на Байдън са много по-притеснени от корупцията
Коментари Харесай

Изтекла стратегия на САЩ за Украйна определя корупцията като истинска заплаха

Служители на администрацията на Байдън са доста по-притеснени от корупцията в Украйна, в сравнение с обществено признават, допуска конфиденциален стратегически документ на Съединени американски щати, добит от " Политико ".

" Чувствителната, само че некласифицирана " версия на дълготрайния проект на Съединени американски щати излага голям брой стъпки , които Вашингтон подхваща, с цел да помогне на Киев да изкорени злоупотребите и по различен метод да реформира редица украински браншове. Той акцентира, че корупцията може да накара западните съдружници да се откажат от битката на Украйна против съветската инвазия и че Киев не може да отсрочи напъните за битка с корупцията.

" Възприемането на корупция на високо равнище " , предизвестява поверителната версия на документа, може да " подкопае доверието на украинската общност и на задграничните водачи в държавното управление по време на войната ".

Този документ е по-сериозно от разбора, разполагаем в малко видяната обществена версия на документа от 22 страници, който Държавният департамент наподобява е разгласил на уеб страницата си без звук преди към месец.

Поверителната версия на " Интегрираната тактика за страната " е към три пъти по-дълга и съдържа доста повече детайлности за задачите на Съединени американски щати в Украйна , от приватизирането на нейните банки до подпомагането на повече учебни заведения да преподават британски език до насърчаването на нейните военни да одобряват протоколите на НАТО. Много цели са предопределени да понижат корупцията, която тормози страната.

Тихото стартиране на тактиката и фактът, че по-строгият език е оставен в поверителната версия, акцентира предизвикването, пред което е изправен екипът на Байдън .

Администрацията желае да притисне Украйна да спре подкупите , не на последно място тъй като са заложени щатски долари. Но прекомерно доста шум по въпроса може да насърчи съперниците на американската помощ за Украйна , доста от тях републикански законодатели, които се пробват да блокират такава помощ. Всяко чувство за отслабена американска поддръжка за Киев също може да накара повече европейски страни да се замислят за ролята си.
 Украйна разкри корупционна скица с филантропични помощи по висшите етажи
Украйна разкри корупционна скица с филантропични помощи по висшите етажи

Купували са храни на пазарни цени през компания, след което са купували от компанията на повишена цена

Месеци наред сътрудниците на Байдън се придържаха към кратки коментари на тематика корупцията в Украйна . Те желаеха да покажат взаимност с Киев и да избегнат да насърчат малкият брой републикански законодатели, критикуващи американската военна и икономическа помощ за Украйна.

Повече от година след началото на пълномащабната война американските чиновници упорстват повече по въпроса обществено и частно. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се срещна при започване на септември с делегация от украинските антикорупционни институции.

Американски чиновник, осведомен с полемиките, удостовери пред " Политико ", че администрацията на Байдън беседва с украинските водачи за евентуално обвързване на бъдещата икономическа помощ с " промени за справяне с корупцията и преобразяване на Украйна в по-привлекателно място за частни вложения ".

Такива условия не се преглеждат за военна помощ , сподели служителят.
 В Украйна откриха обири за 3 млн. $ с храната за армията
В Украйна откриха обири за 3 млн. $ с храната за армията

Борба с корупцията по високите етажи на властта

Говорител на украинското външно министерство не отговори на настояванията за коментар. Но украинският президент Володимир Зеленски  при неотдавнашна акция против хипотетични подкупи - обръщение към Съединените щати и Европа, че той ги слуша.

Интегрираната тактика за страната е артикул на Държавния департамент, който се основава на приноса на други елементи на държавното управление на Съединени американски щати, в това число Министерството на защитата. Той включва описи с цели, периоди за постигането им и стадии , които американските чиновници биха желали да видят реализирани. (Държавният департамент изготвя такива тактики за доста страни един път на няколко години.)

Служител на Държавния департамент, говорейки от името на отдела, не сподели дали Вашингтон е споделил по-дългата версия на тактиката с украинското държавно управление или дали съществува класифицирана версия.

В документа се споделя, че осъществяването на американските цели за Украйна включва осъществяване на обещанията на Съединени американски щати за съоръжение и образование , с цел да се помогне на въоръжените сили на Украйна да отхвърлен офанзивите на Кремъл.

Поверителната версия също по този начин разказва цели на Съединени американски щати като подкрепяне на реформирането на детайли от апарата за национална сигурност на Украйна, с цел да разреши " децентрализиран, търпелив към риска метод за осъществяване на дилемите " и да понижи " опциите за корупция ".

Въпреки че военният съюз на НАТО не е покрай това да разреши на Украйна да се причисли, американската тактика постоянно цитира предпочитание да накара армията на Украйна да одобри стандартите на НАТО.

Едно предстоящо събитие, посочено в поверителната версия, е, че Министерството на защитата на Украйна " основава професионализиран младши офицерски и подофицерски корпус със общоприетата теория и правила на НАТО ".

Дори форматът и наличието на украинските отбранителни документи би трябвало да " отразяват терминологията на НАТО ", се споделя в конфиденциален раздел от тактиката.

Една цел включва основаването на " проект за опозиция на национално равнище ". Това може да намекне за елементарните украинци, които ще отвърнат на удара, в случай че Русия завоюва повече територия. (Тази точка не е изяснена)
 Зеленски готви Украйна за дълга война
Зеленски готви Украйна за дълга война

Бюджетът ще бъде единствено за защита и оръжия

Съединени американски щати също по този начин желаят да видят Украйна да създава свое лично военно съоръжение посредством основаване на " вътрешна отбранителна промишленост, способна да поддържа главните потребности ", както и среда, която предизвиква започващите компании в региона на отбранителната осведомителна технология, съгласно един от поверителните раздели.

Американските чиновници наподобяват изключително загрижени за ролята на м алцина елитни в стопанската система на Украйна.

" Деолигархизацията, изключително на енергийния и минния бранш, е главен принцип за построяването на по-добра Украйна " , се декларира в обществената част на тактиката. Един индикатор за триумф, гласи поверителната версия, е, че украинското държавно управление " прегръща значими промени, децентрализиращи контрола върху енергийния бранш ".

Съединените щати наподобяват нетърпеливи да оказват помощ на украинските институции да изградят своя потенциал за контрол . Изброените цели включват всичко - от подкрепяне на локалните управляващи да оценят рисковете от корупция до промени в службите за човешки запаси.

Като един образец в тактиката се споделя, че Съединени американски щати оказват помощ на Счетоводната камара на Украйна да усъвършенства своя одит и свързаната с него работа частично, с цел да може да наблюдава директната бюджетна поддръжка от Съединените щати.

Стратегията разказва методите, по които Съединените щати оказват помощ на здравния бранш на Украйна, киберзащитата и организациите, които се борят с дезинформацията. Той приканва за поддръжка на украинските антимонополни старания и начинания за стимулиране на увеличение на данъчните доходи за хазната на страната.

Поверителната част приканва финансовите системи на Украйна да " усилят кредитирането, с цел да насърчат разширението на бизнеса " и понижаване на ролята на страната в банковия бранш.

Един очакван крайъгълен камък за този раздел е, че " Алфа Банк е транспарантно върната в частна благосъстоятелност " . Това наподобява е отпратка към институция, известна в този момент като Sense Bank, която преди беше съветска благосъстоятелност, само че бе национализирана от Украйна.

Стратегията на Съединени американски щати наподобява има за цел да подсигурява, че Украйна освен ще резервира ориентацията си към Запада, само че и ще развие специфични връзки с Америка.

Един от методите, по който Вашингтон има вяра, че това ще се случи, е посредством британския език. Стратегията демонстрира, че Съединените щати оферират техническа и друга помощ на украинското министерство на образованието за възстановяване на преподаването на британски и че считат, че предлагането на уроци по британски може да помогне за реинтеграцията на украинците, освободени от съветската окупация.

Американски чиновници също по този начин оказват помощ на Украйна да построи потенциала си да преследва военни закононарушения в личната си правосъдна система. Желаните стадии включват асортимент на повече от 2000 нови съдии и изчистване на над 9000 тъжби за непозволено държание на съдии.

Стратегията също по този начин приканва за възобновяване на дипломатическото наличие на Съединени американски щати в Украйна, разширение оттатък Киев до градове като Лвов, Одеса, Харков и Днепър.
 Белият дом против Кремъл: Не сме изтощени да оказваме помощ на Украйна
Белият дом против Кремъл: Не сме изтощени да оказваме помощ на Украйна

Спиране на съветската експанзия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР