Служител на Съвета за национална сигурност към Белия дом е

...
Служител на Съвета за национална сигурност към Белия дом е
Коментари Харесай

Свидетел твърди, че посланикът на САЩ в ЕС е оказвал натиск на Украйна да разследва Джо Байдън

Служител на Съвета за национална сигурност към Белия дом е декларирал, че е чул представителя на Съединени американски щати към Европейския съюз да оказва очевиден напън върху украински представители да стартират следствие против някогашния американски вицепрезидент Джо Байдън и сина му, заяви Ройтерс.

Показанията станаха известни, откакто демократите в Камарата на представителите разгласиха в петък транскрипт от следствието за импийчмънт, което се води против президента Доналд Тръмп, предава Българска телеграфна агенция.

Александър Виндмън, подполковник от американската войска и специалист по Украйна в Съвета за национална сигурност, е декларирал, че на среща на 10 юли в Белия дом дипломат Гордън Сондланд е посочил ясно, че с цел да бъде уговорена среща на украинския президент Володимир Зеленски с президента Тръмп в Овалния кабинет би трябвало първо да стартира следствие против двамата Байдън и украинската газова компания Бурисма.

Показанията на Виндмън дават спомагателни оръжия на демократите в техните старания да проверяват дали Тръмп е злоупотребил с американската външна политика, с цел да притисне Украйна да стартира следствие против демократа Байдън, евентуален негов противник на президентските избори през 2020 година Разследването в Конгреса навлиза в решаваща фаза идната седмица, когато ще бъдат извършени обществени чувания в комисиите на Камарата на представителите.

Виндмън е бил и един от чиновниците на Белия дом, които са наблюдавали телефонния диалог сред Тръмп и Зеленски две седмици по-късно, на 25 юли. Той е споделил, че няма подозрения, че Тръмп е изискал Украйна да стартира следствие в подмяна на посещаване на украинския водач в Овалния кабинет.

Показанията на Виндмън са били доказани и от Фиона Хил, някогашен старши шеф по европейските и съветските въпроси в Съвета за национална сигурност.

Самият американски дипломат в Европейски Съюз Сондланд е признал, че е насърчил Украйна да проверява Бурисма, само че е споделил, че не е знаел, че синът на Джо Байдън Хънтър е бил в управителния съвет на компанията.

Пак в петък юрист на някогашния консултант по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън изпрати писмо до Конгреса, в което споделя, че Болтън знае за доста срещи и диалози, които се отнасят до дейностите на президента във връзка с Украйна. Адвокатът на Болтън обаче споделя, че той няма да даде показания, до момента в който съдът не реши дали би трябвало да свидетелства макар възраженията на Белия дом. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР