Служител на президентството звънял в Нова телевизия да протестира срещу

...
Служител на президентството звънял в Нова телевизия да протестира срещу
Коментари Харесай

Президентът Радев се гневи на журналисти заради двуличието си

Служител на президентството звънял в Нова телевизия да стачкува против преписка от Брюксел
България няма да прати снаряди за Украйна и няма да взе участие в общата европейска покупка на муниции за нападнатата страна. Това искаше президентът Радев да запомни българската аудитория за позицията му по настоящите въпроси, обсъждани на Европейския съвет в Брюксел. Но действителността се оказа друга. Двуликият президент приказва едно пред публицистите, а при закрити порти измежду европейските водачи прави друго. Когато това пролича от медийните информации, се изнерви, пише „ Сега “.

В четвъртък „ Радев поддържа заключенията на Европейски Съюз, с които не е склонен “. Подобен бе и материалът на кореспондентката на Нова телевизия в Брюксел Антоанета Николова. Това стана мотив прессекретарят на президента Кирил Атанасов да се обади в малкия екран, с цел да стачкува поради репортажа на Николова. Случилото се журналистката възмутено разказа в профила си във „ Facebook “.

Пред „ Сега “ Николова разяснява, че „ пресслужбата на президента се вбеси от обстоятелството, че през вчерашния ден в обедните вести споделих, че Европейски Съюз е излязъл с доста мощни позиции във връзка с Украйна и че ще оказваме помощ с въоръжение, и че под този документ се подписва и България, макар че президентът малко преди този момент сподели, че ние нищо директно няма да дадем “. Тя описа по какъв начин персонално я е потърсил Кирил Атанасов от пресслужбата на Радев и ѝ е споделил, че Нова тв и „ Сега “ вършат внушения, тъй като България не е подписвала документа, той не бил обвързващ, а единствено рамка.

Николова уточни, че е неначетеност да се твърди, че документът не е обвързващ и че това е даже повече от ангажимент. Атанасов обаче спорел с нея по телефона и по тази причина тя даже го пуснала на високоговорител пред сътрудници от други медии, с които била сега в Брюксел, „ тъй като, в случай че им го разказвах по-късно, нямаше да повярват “.

Тя предложила на прессекретаря, в случай че президентът има нещо да споделя, да се изправи пред камерите и да го каже обществено. Той пък я предизвестил, че ще звънне и в малкия екран. Което направил.

Тогава самата Николова още веднъж му се обадила, с цел да го пита какво цели - „ да ме уволнят, да ми вземат заплатата, да ме смъкват от екран “. (Преди 3 години Нова тв, когато беше благосъстоятелност на Кирил Домусчиев, приключи контракта на Николова поради " погрешен " репортаж за посещаване на Гешев в Брюксел. )

Атанасов ѝ обяснил, че звъни, с цел да не се постанова Президентството да излиза с публично опровергаване.

„ В моите очи, когато от пресслужбата на президента се звъни в малкия екран, това е напън “, уточни журналистката.

Според нея това е сторено, с цел да не се постанова президентът да излиза пред публиката и да споделя - „ Аз давам оръжие на Украйна “. „ Но като седне с водачите, той приема всичко “, сподели тя. И добави, че опитните публицисти са си създали заключенията. Това развалило идилията на Радев в Брюксел. По думите на Николова няколко от упълномощените в Брюксел публицисти даже се уговарят с президентския пресцентър какво да се пита Радев, а на задаващите неуместни въпроси физически се пречи да застанат на комфортна позиция за изказванията му.

В Брюксел президентът изсъска на публицистите: „ Ясен ли съм?! “. Той настояваше да извърнат внимание на обява на уеб страницата на Европейската организация за защитата (ЕАО) и да не се взират толкоз в Заключенията на Европейския съвет, които е подкрепил, само че не е подписал, тъй като заключенията по принцип не се подписват.

Радев акцентира, че България няма да се включи в доставките на „ тези прословути един милион снаряда за Украйна “, тъй като и други 9 страни от Европейски Съюз имали такива задръжки. Той се базира на решение от предишния понеделник на Съвета на Европейски Съюз по външни работи и защита, когато 18 страни (17 от Европейски Съюз плюс Норвегия) са подкрепили самодейността за групово възлагане на публични поръчки за закупуване на снаряди за Украйна. Сред 9-те страни, които не се бяха включили, той цитираше с изключение на България, също Полша, Латвия и Литва, които са едни от най-решителните поддръжници на Украйна.

Само че президентът пропусна да означи, че в известието от понеделник се споделя: „ Още страни членки към този момент показаха желанието си да се причислят към самодейността в скоро време след осъществяване на национални процедури “. За негова зла орис процедурите се оказаха бързи. Ден след отпътуването му от Брюксел на уеб страницата на ЕАО се появи известие, че към този момент 23 страни поддържат самодейността и измежду тях са Полша, Литва и Латвия. Очакват се и други. Сигурно е, че Унгария няма да бъде сред тях, тъй като към този момент съобщи, че няма да взе участие в даване на оръжия и муниции за Украйна, както и България, тъй като Радев също направи сходни изказвания, в това число и в Брюксел.

За разлика от други страни България няма национални процедурни спънки да се причисли незабавно към самодейността, тъй като получи зелена светлина посредством решение на последното Народно заседание за даване на военно-техническа помощ на Украйна. Това решение резервира своята годност без значение от разпускането на 48-то Народно заседание и Радев няма компетенции да го анулира. Той е задължен да го извършва, както е задължен да извършва всички закони на страната, без значение от кое Народно заседание са гласувани.

Оказал се в несъгласие със своите европейски сътрудници и с българската обществено-политическа реалност, Радев стартира да се сърди на публицистите, че осветяват неговата двойствена позиция, която от ден на ден завива към отбрана на съветските ползи в спора с Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР