Служител на Областната дирекция по безопасност на храните (БАБХ) в

...
Служител на Областната дирекция по безопасност на храните (БАБХ) в
Коментари Харесай

Служител на БАБХ е задържан с подкуп

Служител на Областната дирекция по сигурност на храните (БАБХ) в Пловдив е арестуван с рушвет. Това заяви на брифинг заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов, съобщи радио „ Фокус “.
Задържаният чиновник е на служба основен контрольор в бранш „ Здравеопазване на животните “ и дава отговор за община Първомай. „ На 24 юни той е осъществил контакт със аграрни производител, регистриран като подобен в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), който се занимава с развъждане на животни в първомайско село и с произвеждане на млечни екологични артикули за реализация на локалния пазар. Служителят е решил, че в близкото минало, в границите на към месец-два обратно във времето, земеделският производител и негов съучастник са направили административни нарушавания, свързани с превозване на селскостопански животни и развъждането им във плантация наоколо до град Първомай. Това е обуславяло, от позиция на спазването на закона, съответната реакция от страна на длъжностното лице – констатиране на нарушаването, сформиране на акт и следваща глоба. Грубо казано, длъжностното лице е предложило на същия аграрни производител и на съдружника му да неглижира тези си отговорности, т.е. да наруши отговорностите си като не установи въпросното административно нарушаване. За да направи това е поискал да се облагодетелства с подарък – пари на стойност 1000 лв., също несъмнено количество млечни артикули “, сподели заместник-окръжният прокурор.
Той уточни, че на идващия ден, след отправяне на предлагането, е сигнализирано на органите на полицията и е почнало следствие. В рамките на вчерашния ден е била осъществена среща сред забърканите лица, като длъжностното лице е получило поискания рушвет в региона на град Първомай. Малко по-късно инспекторът е бил арестуван за период от 24 часа. Предстои да му бъде повдигнато обвиняване за закононарушение – че е получил неследващ му се подарък, като е изнудвал земеделския производител, с цел да не извърши своите отговорности.
„ Парите и продуктите са открити в автомобила на арестувания. Извършени са съответните процесуално-следствени дейности за приобщаване на доказателства, материални такива, както и събиране на гласни доказателства “, сподели Гавраилов.
Той добави, че след покачване на обвиняване, основният контрольор от Областната дирекция по сигурност на храните ще бъде арестуван за 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. „ Ще бъдат преценени доказателствата и това дали има нужда да бъде импортирано в съда искане за взимане на най-тежката мярка „ задържане под стража “‘ разяснява заместник-окръжният прокурор на Пловдив. 
За закононарушението, осъществено от длъжностното лице, законът планува от 3 до 10 години отнемане от независимост и до 20 000 лв. санкция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР