Служител на НСО е бил заловен да шофира под влияние

...
Служител на НСО е бил заловен да шофира под влияние
Коментари Харесай

Мистерия около служител на НСО, хванат да шофира дрогиран

Служител на НСО е бил хванат да кара под въздействие на опиати, само че се е споразумял за условна присъда от 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен период.

Споразумението е било утвърдено от състав на Софийския боен съд с ръководител полк. Юлиян Банков, заяви "Правен свят ".

От правосъдния акт излиза наяве, че на 14 февруари т.г. младши сержантът от НСО карал лек автомобил и бил спрян за инспекция. Дрегерът отчел, че мъжът е използвал амфетамин и фенобарбитал. За шофиране след приложимост на опиати, Наказателният кодекс планува от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лв. санкция.

Служителят на НСО обаче постигнал съглашение с прокуратурата, която внесла в съда предложение за налагане на пробация с 8 месеца изправителен труд за наказания и лишаване на шофьорската брошура за 6 месеца.

В правосъдно съвещание обаче държавното обвиняване поискало смяна, като подчертало, че са налице основанията за налагане на наказване под минимума от една година затвор, което става при изключителни или многочислени смекчаващи виновността условия.

Наказанието затвор може да се размени с пробация, когато за закононарушението не е очакван най-нисък предел на периода за отнемане от независимост. В случая обаче той е една година и по тази причина съглашението е било за условна присъда, а не за пробация.

От правосъдния акт не излиза наяве какви са били изключителните или многочислени смекчаващи виновността на служителя условия, само че в него написа, че той е бил осъждан.

Задължително изискване за постъпване на работа в НСО е претендентите да не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент, без значение дали са оправдани, или освободени от наказателна отговорност, както и да не са обвинени или подсъдими.

Отделно от това младши сержантът от Националната работа за защита имал и многочислени санкции за нарушавания на Закона за придвижване по пътищата. Именно поради това прокуратурата предложила и отбраната се съгласила, срокът за лишаване на шофьорската брошура да бъде повишен на 8 месеца.

За сметка на наказания са и разноските по делото от 637 лв.. Определението на съда, с което е утвърдено съглашението, е дефинитивно.

За случая с хванатия да кара след приложимост на опиати чиновник не са съобщавали нито от Министерство на вътрешните работи, нито от прокуратурата или от НСО. През годините пък са ставали известни не един и два случая с НСО, свързани най-много с държанието на чиновниците при придвижване в кортежи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР