Служител на Google, е обвинен от Министерството на правосъдието на

...
Служител на Google, е обвинен от Министерството на правосъдието на
Коментари Харесай

Софтуерен инженер от Google създал тайно стартъп в Китай, докато крадял AI технологии от компанията

Служител на Гугъл, е упрекнат от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати в кражба на поверителна технология с изкуствен интелект, до момента в който работи тайно за софтуерни компании в Китай.

Обвинителният акт от Департамент по правораздаване на Съединени американски щати, упреква Линуей Динг в четири обвинявания за кражба на търговски секрети. Според известия на управляващите, представени от Business Insider, той е бил задържан в сряда сутринта в Нюарк, Калифорния, на към 20 километра от централата на Гугъл в Силициевата котловина.

38-годишният Динг е откраднал над 500 файла с информацията на Гугъл за хардуера и софтуера на AI центъра за данни - съществени детайли за мощни AI модели, които сега превземат света, съгласно обвинителния акт.

Според обвинителния акт прокурорите настояват, че той е основал скришен стартъп в Китай, без Гугъл да знае за това начинание, и че даже е предиздвикал сътрудник да го замести в офисите на Гугъл в Съединени американски щати, тъй че компанията да не разбере, че той в това време работи в Китай.

" Имаме строги ограничения, с цел да предотвратим кражбата на наша поверителна комерсиална информация и търговски секрети. След следствие открихме, че този чиновник е откраднал доста документи и бързо препратихме случая към правоприлагащите органи ", съобщи Хосе Кастанеда от Гугъл пред Business Insider.
 Бивш инженер от Apple е упрекнат в кражба на данни за технологията за самостоятелни коли
Бивш инженер от Apple е упрекнат в кражба на данни за технологията за самостоятелни коли

Почти 5 години откакто напуща компанията

От обвинителния акт излиза наяве още, че Динг живее в Нюарк и е китайски жител. Той се причислява към Гугъл като софтуерен инженер през 2019 година Работата му включва създаване на програмен продукт, употребен в центровете за данни на Гугъл.

" Заради лужебните му отговорности на Динг, той беше акредитиран да получи достъп до поверителна информация на Гугъл, обвързвана с хардуерната инфраструктура, софтуерната платформа и поддържаните от тях AI модели и приложения ", се споделя в обвинителния акт.

През май 2022 година Динг стартира скрито да качва поверителна информация от Гугъл в персоналния си акаунт в Гугъл Cloud, съгласно обвиняването.

Според изминал имейл от юни 2022 г.главният изпълнителен шеф на китайска софтуерна компания е предложил на Динг пост на механически шеф със заплата от 14 800 $ на месец, съгласно федералните прокурори.

До май 2023 година Динг започва собствен софтуерен стартъп в Китай в региона на изкуствения разсъдък и е изпълнявал длъжността основен изпълнителен шеф, съгласно обвинителния акт.

През ноември 2023 година Динг показа компанията си на конференция за вложители.

Ако бъде приет за отговорен, Динг може да получи санкция от 250 000 $ за всяко обвиняване и до 10 години затвор.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР