Служебното правителство внесе в Народното събрание проект на Закон за

...
Служебното правителство внесе в Народното събрание проект на Закон за
Коментари Харесай

Велкова: Предлагаме да отпадне условното блокиране във фискалния резерв на европейските средства

Служебното държавно управление внесе в Народното събрание план на Закон за държавния бюджет за 2023 година на 28 април. Вече мина един месец и той не е влязал за разглеждане даже в комисии. Съгласно удължителния закон, който беше признат - срокът на деяние на удължителния закон завършва на 10 юни. Това значи, че ние влизаме в една наредба в Закона за обществените финанси, която е прекомерно рестриктивна. 

Това съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова в коридорите на Народното събрание.

 

Според нея се финансират разноските по размера на постъпилите доходи. Това ще сътвори неустановеност и безпокойствие в жителите и бизнеса, които имат да получават заплащане от бюджета.

Ние през вчерашния ден внесохме план на решение на Народното събрание, с което да се регламентира - да се правят разноски в период до приемане на Закона за държавния бюджет за 2023 година В това проекторешение е препоръчано, Народно събрание да одобри несъмнено приоритозиране на разноските, сподели тя и добави:

 

Днес внесохме план за изменение и допълнение на по този начин наречения удължителен закон, с който променяме периода до приемане на Закона за държавния бюджет до 2023 година По този метод всички разпореждания на удължителния закон да продължат да работят и да може да финансираме системите, както до момента, означи министър Велкова.

Друго предложение, което вършим е да отадне параграф 15, с който условно са ни блокирани във фискалния запас европейските средтсва и сребърния фонд. Предлагаме на народните представители този параграф да отпадне. Смисълът на единната сметка да могат да се финансират гъвкаво разноските на страната, а не да се теглят задължения. В момента сме в обстановка, че във фискалния запас имаме 10 милиарда, само че заради това, че условно са блокирани едни средства, които сега на страната не са нужни в този месец да бъде осъществени тези разноски, само че не можем да ги употребяваме и би следвало в такава обстановка да се тегли дълг, сподели още служебният финансов министър.

По думите ѝ това не крие никакви опасности, а средствата от сребърния фонд няма да бъдат употребявани.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР