Служебното правителство в София се опитва да поднови преговорите с

...
Служебното правителство в София се опитва да поднови преговорите с
Коментари Харесай

Енергийният министър: В Русия има решение Газпром да не работи с България

Служебното държавно управление в София се пробва да възобнови договарянията с съветската компания „ Газпром “ за доставки на газ, само че в Москва е било взето решение да не се работи с българите.

Това твърди служебният енергиен министър Росен Христов в изявление пред немската журналистка Ребека Щегман,

„ Има решение в Русия " Газпром " да не работи с нас. Не знам до каква степен това е публично или не. Но ние се опитваме да изпратим известие до Русия, че сме подготвени да подновим договарянията в границите на сегашния контракт. При избрани условия и това са изискванията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва “, изяснява Христов. И добавя, че „ не би трябвало да компенсираме или да вършим политически ход, с който да угодим на " Газпром " и да го създадем по-щастлив и отстъпчив “.

Той признава, че най-евтиният газ идва от Азербайджан, само че в добавя, че съветският газ е „ вид, който би трябвало да проучим “.

„ Имам поради, че имаме контракт, който изтича в края на годината, имаме количества, които би трябвало да вземем - в случай че не вземем, има уговорка, която е вземи или заплати (take or pay). Така че евентуално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, би трябвало да мислим по удобен метод “, споделя министърът.

„ Не сме създали никакъв завой. Ние към този момент сме договорили този газ. Всичко, което ни би трябвало, е да вземем контрактувания газ. Не обсъждаме нови контракти. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличение на размерите “, декларира Христов по въпроса с нови договаряния с съветския енергиен колос.

Според министъра на 1 октомври би трябвало да стартираме да получаваме газ през интерконектора с Гърция.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР