Служебното правителство трябва да внесе бюджет. Около тази теза се

...
Служебното правителство трябва да внесе бюджет. Около тази теза се
Коментари Харесай

ДБ към ПП: Разгледахме вашите цифри. Съгласни сме с доста неща, но не трябва да се харчи, както го правеше ГЕРБ

Служебното държавно управление би трябвало да внесе бюджет. Около тази теза се сплотиха представителите на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които организираха среща в Народното събрание за Бюджет 2023. " Както знаете, Политическа партия вършим редица срещи, с цел да представим нуждата от внасянето на бюджет, с цел да има предвидимост за бизнеса и да се заложат всички бюджетни политики ", откри срещата съпредседателят на " Промяната " Кирил Петков.
" Имаме някои терзания. Те са свързани със събираемостта на приходите по отношение на Брутният вътрешен продукт, който сте заложили, както и раздаването на пари на калпак. Причината е, че няма ясно парламентарно болшинство и всеки ще гледа да харчи предизборно и да купува по този метод гласоподаватели. За нас би трябвало да се фокусираме единствено върху уязвимите групи ", съобщи един от съпредседателите на Демократична България Владислав Панев, представен от novini.bg

" Притеснения при нас по отношение на събираемостта на приходите съвсем няма, само че ще е добре да се направи още един спомагателен разбор. Последните години постоянно се е залагало доста по-голям недостиг. Цифрите ясно демонстрират тази наклонност и това е повода ние да не се тормозим за събираемостта. Наистина би трябвало да призовем служебния кабинет да внесе Закон за бюджета за 2023, а не законопроект за удължение на сегашния. По този метод ще има предвидимост и за бизнеса. Политическата конюнктура е комплицирана и при едни нови избори удълженият бюджет може да продължи да работи до юни 2023 година, което няма да е добре, в това число и за участието ни в Еврозоната. Задължително е служебният кабинет да внесе същински бюджет ", отговори Асен Василев, след което показа плановете на макрорамката и остойностяване на обществената стратегия, която Политическа партия предлага.

" Разгледахме вашите числа. Съгласни сме с много неща, само че не би трябвало да се харчи, както го правеше ГЕРБ. Не може да се раздават помощи и пари на всички. Не може някой, който си е построил къща с басейн начело, да получава помощи. Това би трябвало да се приключи ", повтори тезата на Демократична България Ивайло Мирчев.

" Искаме да влезем в 3-процентния недостиг. Това е наложително. ГЕРБ са първа политическа мощ и те би трябвало да понесат отговорност за бюджета. Ако те не съумеят да сформират държавно управление, по-късно мандатът ще пристигна при нас, само че до момента в който то се случва, би трябвало да имаме нов бюджет. Трябва да имаме увеличение на минималната работна заплата, да продължава растежът на пенсии и още доста значими политики, които няма по какъв начин да се случат, в случай че няма нов бюджет ", безапелационен бе Кирил Петков.
" Ние желаеме да ви подкрепим и да ви призовем да се отнесете извънредно отговорно към втория мандат. Важно е България да има реформаторско държавно управление. Това не значи, че отговорността на ГЕРБ би трябвало да бъде заметена под масата. Те би трябвало също да покажат старания ", прибавиха от своя страна Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов от Демократична България.
" Ще се отнесем извънредно отговорно към втория мандат, както постоянно сме го правили. Бюджет 2023 би трябвало да бъде импортиран от служебното държавно управление, това е виновната позиция, тъй като правенето на една бюджетна рамка лишава повече от месец. Дори и да се образува постоянно държавно управление, ще би трябвало време да се внесе същински бюджет ", разкри Асен Василев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР