Служебното правителство тайно и тихомълком е предложило на президента Румен

...
Служебното правителство тайно и тихомълком е предложило на президента Румен
Коментари Харесай

Тайно решение: Близкият до Доган и Мултигруп Николай Вълканов получи орден Стара планина

Служебното държавно управление скрито и тихомълком е предложило на президента Румен Радев проф. Николай Вълканов - някогашен вицепрезидент на " Мултигруп " и непосредствен до Ахмед Доган - да бъде награден с медал " Стара планина " - първа степен. А през днешния ден оценката е реалност - указът на президента е подписан и с днешна дата.

Решението на Министерския съвет е взето на 17 ноември и за него се схваща едвам след публикуването му в правната осведомителна система на държавното управление. На тази дата обаче оповестено съвещание на кабинета не е имало, което значи, че евентуално решението е взето от министрите " на автограф " - т.е. неприсъствено. В резултат няма да има стенограма, от която да се разбере какви са били претекстовете за утвърждението.

Предложението за медал " Стара планина " за Николай Вълканов е направено от служебния министър председател Гълъб Донев. С решението си Министерският съвет предлага на президента Румен Радев да издаде декрет, с който да награди проф. Вълканов за " изключителния му принос и заслуги към икономическото развиване на страната ".

Държавният глава е реагирал бързо, щом указът към този момент е обнародван, а и практиката е процедурите по почитане на жители с държавни оценки да се съгласуват авансово сред институциите.

Това е вторият опит Николай Вълканов да бъде почетен със " Стара планина " - първа степен. През декември 2021 година - в последното съвещание на служебното държавно управление на Стефан Янев - тематиката е в дневния ред на министрите - тогава официално по предложение на Даниела Везиева - министър на стопанската система. От стенограмата на съвещанието обаче се схваща, че създател на концепцията е ръководителят на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев.

Четирима министри от тогавашния длъжностен кабинет обаче са възразили против сходно деяние и точката е била оттеглена. Това са Николай Денков, Велислав Минеков, Светлан Стоев и Христо Алексиев. Двама от тях - Велислав Минеков и Христо Алексиев, са в състава и на актуалното служебно държавно управление, което обаче се съгласява да удостои Вълканов с високото държавно отличие.

За първи път Домусчиев насочва предложение за медал за притежателя на " Минстрой холдинг " още през 2020 година, когато на власт е ГЕРБ.

Кой е Николай Вълканов?

Николай Вълканов е български бизнесмен и притежател на " Минстрой холдинг ", прочут с околните си връзки с Ахмед Доган. През 2012 година той даде хонорар в размер на 1,5 млн. лева от Института по минно дело на почетния ръководител на Движение за права и свободи за построяването на хидровъзела " Цанков камък ".

Вълканов е и някогашен дълготраен вицепрезидент на групировката " Мултигруп ", ръководена от Илия Павлов. Принадлежността му към компанията не участва в претекстовете към решението на Министерски съвет.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР