Служебното правителство следи много внимателно всички процеси, които са свързани

...
Служебното правителство следи много внимателно всички процеси, които са свързани
Коментари Харесай

Домбровскис очерта бъдещето на България в еврозоната

Служебното държавно управление следи доста деликатно всички процеси, които са свързани с бюджетния недостиг в България. Това сподели служебният министър председател Гълъб Донев , който се срещна с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за стопанската система в полза на хората, Валдис Домбровскис , който е на посещаване у нас.

След срещата в Министерския съвет министър председателят съобщи, че служебното държавно управление ще предложи бюджет с бюджетен недостиг от три %, което по думите му е в границите на критериите от Маастрихт.  

" България ще може да влезе в еврозоната, когато извърши всички критерии от Маастрихт ", сподели Валдис Домбровскис и добави, че единственият аршин, който не се извършва, е инфлацията. Възможната дата за присъединение е 1 януари 2025 година. 

Служебният министър председател Гълъб Донев уточни, че във фокуса на диалога са били проблемите с инфлацията, която е част от Маастрихтските критерии. Той означи, че поради на комплицираната геополитическа обстановка в света от предходната година, с растежа на енергоносителите, с растежа на горивата, на природния газ, на електрическата енергия и отразяването им в производството и доставката на хранителни артикули и други нехранителни артикули и услуги, инфлацията през миналата година внезапно се е повишила. 

" Това, което служебното държавно управление от август месец предходната година направи, е да имаме от октомври месец предходната година един непрестанен спад на инфлационните показатели в България, тъй че да можем да реализираме една сериозна ценова непоклатимост на цените в България, с цел да можем да се доближим до критериите за инфлация по Маастрихт ", изясни служебният министър председател.  

Гълъб Донев уточни, че измежду тематиките, които са били разисквани по време на срещата, са работата на Народното събрание, законодателството , което би трябвало да бъде признато, тъй че нормативната рамка на България да дава отговор за участие на страната в еврозоната

" Говорихме и за макроикономическата непоклатимост, за бюджетния недостиг и за това, което следва да създадем като информационна тактика, с цел да споделяме по-добре изгодите от въвеждане на еврото в България ", уточни Донев. 

Валдис Домбровскис увери, че Европейска комисия ще продължи да поддържа работата на държавното управление, с цел да подсигурява, че България ще може да влезе в еврозоната . За страдание заради високата инфлация, пред която са изправени всички страни от еврозоната, България не може да извърши първичната дата за влизане в еврозоната, сподели той. Надяваме се България да може да влезе от 1 януари 2025 година. Това закъснение не би трябвало да обезкуражава България, означи Валдис Домбровскис. 

" Надявам се 49-ото Народно заседание да има повече храброст и разсъдък от предходното Народно заседание, с цел да одобри тези законопроекти, които са значими за бъдещето на страната ", сподели още служебният министър-председател. 

Донев напомни, че от 22 законопроекта, свързани с второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, са били признати единствено четири от предходния парламент. Надявам се идващото Народно заседание да одобри оставащите 18 законопроекта, означи Донев и засяга уговорките на страната, свързани със Зелената договорка и прехода към нисковъглеродна стопанска система. Донев заяви, че служебното държавно управление ще внесе всички нужни законопроекти , значими за бъдещето на страната, незабавно след конституирането на идващото 49-о Народно заседание. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР