Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата (МРЗ) за следващата

...
Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата (МРЗ) за следващата
Коментари Харесай

Служебният кабинет предлага 770 лв. минимална заплата от 2023 г.

Служебното държавно управление ще предложи минималната работна заплата (МРЗ) за идната година да бъде 770 лв., стана известно от думите на вицепремиера и длъжностен министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Той разяснява тематиката на конференция в общественото министерство, при представянето на политическия си кабинет.

В момента МРЗ в България е 710 лв..

Следвайки правилото за обезпечаването на адекватност, ние ще предложим на обществените сътрудници за минималната работна заплата за идната година, автоматизирано и без влияние от други фактори, да се приложи правилото - 50 на 100 от междинната работна заплата за миналата година, уточни Лазаров. В цифрово изражение би изглеждало в рамките на 770 лв., посочи министърът.

Ще има и временен интервал за нейното въвеждане в законодателството, само че ще продължим полемиката със обществените сътрудници, добави той. По думите му това ще бъде предложение, което следва да откри своята реализация в Закона за държавния бюджет за 2023 година

България се е включила към международноправен документ - Конвенция на интернационалната организация на труда, подсети Лазаров. По думите му в нея има съществени правила, които се следват при установяване на минималната работна заплата, отчитането на стопански и обществени индикатори. До този миг сме ги отчитали в нашите оферти след нейното одобрение, посочи Лазаров.

Дискусия, която се води на ниво Европейски съюз и България, е обвързвана с плана на Директива за съответни минимални работни заплати, акцентира Лазаров.

Независимо, че тя към момента не е призната, ние сме стартирали в страната нашата полемика много по-рано в сравнение с в Съюза, посочи Лазаров. По думите му дебатът е по отношение на механизмите, които регистрират и дефинират минималната работна заплата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР