Служебното правителство ще одобри мерки за присъединяването на страната ни

...
Служебното правителство ще одобри мерки за присъединяването на страната ни
Коментари Харесай

Правителството приема мерки за влизане в клуба на богатите - ОИСР

Служебното държавно управление ще утвърди ограничения за присъединението на страната ни към така наречен " клуб на богатите " - Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Присъединяването ни към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е най-сериозното интеграционно изпитание на нашата страна след приемането ни в Европейски Съюз и НАТО, сподели служебният министър на външните работи Николай Милков преди началото на съвещанието на Министерския съвет.

Влизането на страната в Организацията за икономическо сътрудничество и раз постоянно е била предпочитана тематика за Министерство на външните работи (МВнР), а и за служебното държавно управление, сподели Милков.

Той напомни, че девизът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е " По-добри политики за по-добър живот ". Добави, че това касае използването на най-хубавите практики в международен мащаб.

" Също по този начин ние участваме, в случай че не в " клуба на богатите ", както нормално и неправилно назовават тази организация, то най-малко в клуба на тези, които дефинират най-хубавите практики и международни политики в разнообразни сфери ", сподели външният министър.

Единични са сферите, по които Организацията за икономическо сътрудничество и раз няма отношение, като защитата и вътрешните работи. Същевременно би трябвало да се има поради, че те също се нуждаят от най-хубавите практики на корпоративно ръководство, тъй че на процедура няма сфера от публичния живот, която не е наранена от нашето бъдещо присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, добави Николай Милков.

Постановлението, което следва да бъде утвърдено, има координационен темперамент. То доразвива Междуведомествен координационен механизъм, основан през 2017 година

Приложение към постановлението дефинира работни групи, които са според от тематиката на обособените принадлежности и конвенции на организацията, към които ние следва да се присъединим, изясни министърът. Навсякъде има по една водеща институция и по няколко партниращи институции по подготвеност, добави той.

На 25 август следва първото съвещание на Междуведомствен координационен механизъм и на него ще бъдат разпределени първичните задания, които предстоят.

Целта на тези първични задания е до края на септември да бъде направен първичен меморандум, който е в отговор на пътната карта, призната на 10 юни тази година и която дефинира пътя ни за присъединението ни към организацията, сподели Николай Милков.

Той дефинира този първичен меморандум като много комплициран и значим инструмент, защото би трябвало да се направи самокритика във всички сфери какво следва да бъде направено.

Стремежът ни ще бъде до края на октомври този меморандум да бъде финализиран, тъй че той да бъде връчен през ноември в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, заяви още външният министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР