Служебното правителство ще обяви процедура за доставка на гориво за

...
Служебното правителство ще обяви процедура за доставка на гориво за
Коментари Харесай

Служебният кабинет ще обяви процедура за доставка на гориво за АЕЦ Козлодуй, различно от руското

Служебното държавно управление ще разгласи процедура за доставка на гориво за АЕЦ “Козлодуй ” до седмици, заяви министърът на енергетиката Р осен Христов след посещаване в централата. По думите му доставчикът няма да бъде съветски, а повода за това е, че Русия не желае “да сътрудничи ”.

“Буквално в идващите седмици планираме да обявим процедура за асортимент снабдител на нуклеарно гориво ”, сподели Христов, представен от БНР.

По думите му две компании към този момент са декларирали интерес - американската “Уестингхаус ” и френската “Фраматом ” .

“Както знаете, доставките от Русия са под въпрос по отношение на нежеланието на Русия да сътрудничи... Така че, се ориентираме напълно към европейски и американски източници на гориво и в най-скоро чакаме да има към този момент подписани и контракти “, сподели още министърът на енергетиката.

Преди седмици Министерският съвет анулира заложеното от кабинета “Петков ” ограничаване при търсенето на различни снабдители за гориво за АЕЦ „ Козлодуй “. То предвиждаше от бъдещи търгове да бъдат изключени компании от Русия. Това провокира подозрения, че кабинетът възнамерява да продължи доставките на нуклеарно гориво от Русия.

Росен Христов тогава аргументира решението с изказванието, че решението на последното постоянно държавно управление е облагодетелствало американската „ Уестингхаус “ и даже е предписание евентуално невероятно намирането на снабдител.

Във вторник министърът разяснява и спешното прекъсване в събота вечерта на VI-и блок на централата. Причината е приключването на водород от охлаждащата система на генератора на блока, което по никакъв метод не заплашва нуклеарната сигурност на централата, увери Христов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР