Служебното правителство се опитва да върне Газпром като основен доставчик

...
Служебното правителство се опитва да върне Газпром като основен доставчик
Коментари Харесай

ДБ обвини служебния кабинет, че поставя страната в газова зависимост от Русия - Важно днес

Служебното държавно управление се пробва да върне " Газпром " като главен снабдител на газ за България, като с това освен рискува да остави страната без сигурни доставки през зимата, само че и я постававя още веднъж според от Кремъл. Това се споделя в позиция на " Демократична България " (ДБ) във връзка вчерашното решение на кабинета да поръча единствено един от контрактуваните седем танкера с полутечен природен газ.

От обединяването показват, че по този метод държавното управление " се пробва да заблуди българските жители " за да да се сътвори схващане, че няма други други възможности и " най-после да се принудим да се обвържем още веднъж с “Газпром ”. Те упрекват кабинета, формиран от президента Румен Радев, че в последните седмици е " проточил " договарянията с Турция за обезпечаване на терминали за полутечен газ, през които да се доставят количествата от американската компания Cheniere.

Вчера енергийният министър Росен Христов разгласи, че кабинетът ще купи единствено един от танкерите с полутечен газ от американската компания " Шиниър ", като количеството ще покрие една трета от потребностите на България за октомври. Министърът заяви, че товарът на двата танкера, контрактувани за ноември и декември, няма да бъде платен, тъй като би трябвало да бъдат платени над 10 млн. евро за обезпечаването на място за разтоварване.

Според " Демократична България " е нужно да се подписа контракт за идващите 12 месеца за доставките, с цел да се подсигурява потреблението в България даже при цялостно прекъсване на съветския газ за Европа тази зима.

" С дейностите и бездействието си служебният кабинет връзва ръцете и на идващото постоянно държавно управление, което може да проработи най-рано при започване на ноември. То няма да има задоволително време да договаря количества газ за попълване на недостига при към този момент почнал зимен сезон и по-тежки пазарни условия ", се споделя в изказването.

Политическото обединяване насочва апел към ръководещите да подхващат дейности по проблема с доставките - измежду които са да се подписа съглашение с Турция за междусистемно свързване, да се запазят слотове за гръцкия терминал за ноември и декември и да се приготви проект за компенсиране на битовите консуматори и на бизнеса поради високите цени на газа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР