Служебното правителство се готви да предостави минимум 50 млн. лв.

...
Служебното правителство се готви да предостави минимум 50 млн. лв.
Коментари Харесай

Служебният кабинет налива 50 млн. лв. в Български пощи

Служебното държавно управление се готви да даде най-малко 50 млн. лева на държавното сдружение " Български пощи ". Афишираната цел, от една страна, е стабилизиране и финансово излекуване на пощите, от друга - те да посрещнат " краткосрочните потребности от парични потоци до въвеждането на проект за преструктуриране ". Решението за предприемането на стъпката беше взето на днешното съвещание на кабинета.

Наливането на средствата обаче първо би трябвало да мине през утвърждението на Европейската комисия. Ако Брюксел даде зелена светлина, парите ще бъдат отпуснати по линия на Българската банка за развиване, оказва се още от решението на служебното държавно управление.

Сред главните краткосрочни ограничения за стабилизиране на " Български пощи " е усъвършенстването на съществуващия потребителски програмен продукт. Това съгласно кабинета щяло разреши до края на 2023 година компанията да навлезе на бързо растящия и мощно печеливш куриерски бизнес сегмент.

Ще се заложи и на предоговаряне на ценовите условия по комерсиалните контракти с корпоративни клиенти и договорите за достъп до мрежата.

Паралелно с оздравителните ограничения ще стартира и план по цялостна цифрова промяна на " Български пощи ", твърди служебният кабинет.

Все още няма данни за финансовите резултати на " Български пощи " през 2022 година, само че през ноември отговарящият за сдружението длъжностен министър на превоза и известията Христо Алексиев сподели, че за първите 9 месеца от 2022 година то е отчело загуба 41 млн. лева През 2021 година регистрираната загуба беше 13 млн. лева.

В същото време пазарният дял на " Български пощи " на база генерирани доходи от пощенски услуги е намалял от 24% през 2010 година на едвам 6% през 2021 година, а делът на куриерските услуги е под 2 %.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР