Служебното правителство разработи в ускорени темпове промени в Плана за

...
Служебното правителство разработи в ускорени темпове промени в Плана за
Коментари Харесай

Министър Живков: Правителството ускорено променя Плана за възстановяване

Служебното държавно управление създаде в ускорени темпове промени в Плана за възобновяване и резистентност, с цел да обезпечи дълготрайна вероятност за развиване на въглищните райони, които ще бъдат най-засегнати от икономическата промяна в резултат на Зелената договорка. Това разгласи министърът на енергетиката Андрей Живков при откриването на конференцията „ Зелената договорка на Европейски Съюз: благоприятни условия и опасности ", проведена от Американската комерсиална камара в България. Пред участниците във форума той разясни визията на държавното управление за включване в проекта на планове за гладко прекосяване на газ на мощностите от района на комплекса „ Марица изток ". До 1.5 гигавата мощности могат да се възползват от тази вероятност, придружена и от въвеждане на мощности за зелена сила, акцентира министър Живков. По неговите думи финансовият запас от разнообразни източници за реализиране на планове за промяна към газово основани мощности може да доближи общ размер от 700 млн. евро по разнообразни европейски механизми. Всичко това ще обезпечи ефикасен преход, отговарящ на провокациите на европейската Зелена договорка и дълготрайна устойчива вероятност за развиване на районите, подчертава министър Живков. Той напомни, че по Фонда за обективен преход България може да разчита на 1.178 милиарда евро, от които 505 млн. евро - по линия на многогодишната финансова рамка 2021 - 2027 година и 673 млн. евро от инструмента „ Следващо потомство Европейски Съюз ".
Разработваните сега проекти за обективен преход ще обезпечат опция страната ни да се възползва пълноценно от финансовите принадлежности на Европейски Съюз в интерес на енергийната промяна, акцентира министър Живков пред участниците във форума.
В умозаключение той посочи, че постигането на задачите на Зелената договорка ще изисква обилни обществени и частни вложения при деен принос на всички браншове на икономическия живот.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР