Служебното правителство разглежда осигуряването на природен газ до края на

...
Служебното правителство разглежда осигуряването на природен газ до края на
Коментари Харесай

Росен Христов: Ако преговаряме с Газпром, ще искаме сигурни доставки и оптимална цена

Служебното държавно управление преглежда обезпечаването на природен газ до края на 2022 година и даже до края на отоплителния сезон като приоритет са различните на " Газпром " снабдители, само че в случай че се окаже, че те не са задоволителни, е допустимо и да се търси обновяване на доставките на съветски газ при спазването на европейската политика и при изискване, че не са сигурни, постоянни и на оптимална цена. В момента се работи и за замяната на синьото гориво с мазут там, където е допустимо, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред бТВ във вторник вечерта.

" Няма да съм аз министърът, който ще остави популацията на студено през зимата ", сподели още той.

Според него изискванията, които Русия слага към нас, са тези като към други европейски страни, които те извършват.

" Няма да се отклоним от европейската политика. Купуването на газ от " Газпром " не значи, че ние излизаме от рамката на Европейски Съюз. Ние няма да приемем разнообразни условия от тези, които имат Германия и другите водещи страни в Европейски Съюз ", уточни Христов.

" Има към този момент направени разбори на всички опасности, тъй че, в случай че стартираме договаряния, ние ще адресираме всичко, което е сериозно за нас, тъй че доставките да бъдат постоянни, на оптимална цена и с оптималната сигурност ", сподели още той.

Срещу връщането към " Газпром " като снабдител обаче се афишират от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", а за сряда вечерта е плануван втори подред митинг пред президентството против пондовяване на договарянията с съветския доставкик, определян като обезсърчителен.

Христов дефинира като много неопределено изказването на някогашния вицепремиер и финансов министър Асен Василев, че не знае сега България да получава съветски газ.

" Получаваме съветски газ и през Гърция и от други търговци, не купуваме непосредствено от " Газпром ", само че част от газа е съветски ", разяснява той.

" Приоритетите на Министерството на стопанската система и на държавното управление са ясни. Това е оптималната диверсификация на доставчиците на газ. Вярвам, че ще обезпечим и количества и цена, която да не докара до рецесия за бизнеса. Ситуацията няма да е лека, по тази причина намирането на постоянни източници на газ е част от преодоляването на ситуацията. Диверсификацията е да намерим доста снабдители с съперници условия и задоволителни количества ", сподели още енергийният министър.

" Един от източниците е полутечен газ - вероятни доставки през Гърция и Турция. Терминалът Ревитуса в Гърция е много претрупан и множеството слотове са резервирани, само че има компании, които са подготвени да ни продадат техните слотове. Цената е висока, всякога, когато предлагането е лимитирано, а търсенето е огромно. Затова преглеждаме различни благоприятни условия – терминалите в Турция, и тръбен газ, увеличение на количествата от Азербайджан, и всевъзможни други благоприятни условия – подмяна на газа, като гориво, там, където може, да се смени с мазут. Работим по доста сюжети, които да доведат до една стабилизация на пазара и да задоволят потреблението, оттова и стабилизация на цената ", добави енергийният министър.

По думите му " Булгаргаз " е можело да реагира по-добре, по-бързо и оптимално нападателно на задаващата се рецесия. Той призна, че е доста е мъчно да се каже в обстановка на рецесия кое е вярното решение, само че означи, че газовият снабдител е можело най-малко да резервира
слотове за разтоварване на полутечен газ и да прави по-добри разбори и прогнози

" Не желая да оставям на идващото държавно управление такива цели, като незабавно доставяне ", съобщи Христов, само че добави и, че не желае да се обвързва с дълготрайни контракти, тъй като това е работа на постоянното държавно управление.

Информира, че държавното управление е поискало две седмици пролонгация за окончателното изговаряне по офертата за седем танкера с американски полутечен газ, което трябваше да стане до 19 август.

" Това е нужно, с цел да можем редом да договорим
слотове за разтоварване на танкери. Има разновидности за слотове, просто се опитваме да намерим оптималната цена. Това продължение на периода на офертата ни е нужно, с цел да приключим договарянията, тъй че да са оптимално ефикасни ", сподели Христов.

" Отправили сме питане до всички търговци, разгласяваме търгове, не се опитваме да намерим едно само решение. В идеалния вид, с цел да имаме непоклатимост, би трябвало да сме обезпечили опция за доставка на най-малко 120% от това, което ни е належащо, тъй като неустановеност идва освен от геополитиката. Има и механически проблеми, случват се повреди и други неща, които могат да забавят доставката на газ или да я прекратят за несъмнено време. Тоест, ние би трябвало да можем различно да усилваме количества от други посоки, с цел да обезпечим енергийните потребности на страната “, съобщи още Росен Христов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР