Служебното правителство продължава с агресивната си кампания да си набави

...
Служебното правителство продължава с агресивната си кампания да си набави
Коментари Харесай

Правителството продължава с амбициозните емисии ДЦК на вътрешния пазар

Служебното държавно управление продължава с нападателната си акция да си набави нужното финансиране за покриване на бюджетния недостиг без да излезе на интернационалните пазари. Така може да се разтълкува оповестеният за идващия понеделник следващ огромен аукцион за 500 млн. лева петгодишни ДЦК на вътрешния пазар, с който сумарно набраните средства единствено за два месеца биха достигнали 2 милиарда лева

Това се случва откакто единствено преди седмица финансовото министерство извънредно мъчно съумя да пласира при спадащо търсене и покачваща се рентабилност. Според Мартин Търпанов, началник на отдел " Дългови принадлежности " в " Делтасток ", пазарът към този момент сподели отмалялост по-късно бързо и внезапно издаване, а към това се наслагва и неустановеност на интернационалните дългови пазари. " Има лек детайл на изненада в този аукцион и пазарните настройки са за внимателно присъединяване ", разяснява той.
Възможен римейк на предходния търг
На 8 ноември ще бъдат препоръчани бумаги от пласираната за пръв път през февруари емисия петгодишни ДЦК, като тогава беше реализирана рентабилност -0.17%. Последно на аукцион на 11 октомври от нея бяха пласирани също 500 млн. лева като тогава постигнатата рентабилност беше -0.02%. А офертите надвишава препоръчаното количество 1.23 пъти, което е като цяло непретенциозен коефициент на покритие.

На последвалия аукцион на десетгодишни бумаги в края на предишния месец обаче доходността внезапно се повиши до 0.53% (при 0.20% преди този момент при същия матуритет), а търсенето беше още по-изтъняло като коефициентът на покритие падна до едвам 1.04. Това значи като цяло понижен вкус на локалните играчи да всмукват български държавен дълг - в последните два месеца излъчванията се записват най-вече от банките. А настрана резултатът от този аукцион към този момент се придвижи и в по висока рентабилност по българските облигации търгувани в чужбина и то по цялата дължина на дълговата крива.

Това поражда упования и че на идния аукцион на петгодишни облигации доходността ще се повиши до позитивни стойности. При миналата продажба от същата емисия беше регистриран спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации 57 базисни пункта. Сега 5-годишните бундове се търгуват на равнища към -0.37%, което в случай че няма разширение на спреда значи рентабилност към 0.2% за българските ДЦК.
Точка на засищане
Но по-същественият въпрос е до каква степен ще има задоволително инвеститорски интерес. Очакванията на пазара са въпреки всичко покритие да има, защото банките не престават да разполагат със свръхликвидност.

Струпването на доста аукциони в къс интервал, изключително без за това да е даден явен небосвод и прелиминарен емисионен календар, обаче основава провокации даже когато има разполагаем запас. Отделно засиленият инфлационен напън в последните месеци и покачващите се доходности (и надлежно понижаващи се цени) по държавния дълг на всички места по света се отразяват отрицателно на резултатите на банките и фондовете, защото като предписание те осчетоводяват ДЦК по пазарна стойност. Затова и за доста участници на дълговите пазари има логичност да задържат покупките в очакване на по-добри доходности в кратковременен интервал.

При триумф на този аукцион България ще е набрала общо 2.8 милиарда лева от началото на годината при заложен в бюджета таван на дълга 4.5 милиарда лева Няма обвързване той да бъде изтеглен в целокупност, само че плануваният недостиг в ревизирания бюджет е 4.6 милиарда лева и в случай че той се осъществя, би трябвало да бъде затрупан. Към края на октомври обаче бюджетът е със 725 млн. лева остатък, а и ускорената инфлация в допълнение оказва помощ на бюджетните доходи. Така че е допустимо и като извънредно салдото да е по-добро от предстоящото и нуждата от дългово финансиране - по-малка.

Служебното държавно управление продължава с нападателната си акция да си набави нужното финансиране за покриване на бюджетния недостиг без да излезе на интернационалните пазари. Така може да се разтълкува оповестеният за идващия понеделник следващ огромен аукцион за 500 млн. лева петгодишни ДЦК на вътрешния пазар, с който сумарно набраните средства единствено за два месеца биха достигнали 2 милиарда лева.Това се случва откакто единствено преди седмица финансовото министерство извънредно мъчно съумя да пласира при спадащо търсене и покачваща се рентабилност. Според Мартин Търпанов, началник на отдел " Дългови принадлежности " в " Делтасток ", пазарът към този момент сподели отмалялост по-късно бързо и внезапно издаване, а към това се наслагва и неустановеност на интернационалните дългови пазари. " Има лек детайл на изненада в този аукцион и пазарните настройки са за внимателно присъединяване ", разяснява той.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР