Служебното правителство прие отново законопроекта, който предвижда механизъм за разследване

...
Служебното правителство прие отново законопроекта, който предвижда механизъм за разследване
Коментари Харесай

МС прие отново проекта за разследване на главния прокурор. Зарков: Твърдо сме решени да го доведем до успешен край!

Служебното държавно управление одобри още веднъж законопроекта, който планува механизъм за следствие на основния прокурор . Той беше импортиран още в 48-ия парламент, само че беше утвърден единствено на първо четене през януари и по-късно депутатите нямаха време да го гласоподават дефинитивно. 

След държавното съвещание през днешния ден служебният министър на правораздаването Крум Зарков изясни кой ще има право да проверява обвинител номер едно :

„ Законопроектът планува арбитър от Върховния съд, апелативен или областен съд, само че с сан на висш арбитър, да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има съображение за това. Той ще бъде краткотрайно назначавам за прокурор във ВКП и ще се дефинира на инцидентен принцип по лист, авансово утвърден от Общото заседание на наказателната гилдия на Върховния касационен съд. “

„ Това е законопроектът, с който България най-накрая ще отговори на условията на европейските стандарти и не на последно място – на неоправдателното против България решение на Европейския съд по правата на индивида по делото „ Колев “. Този законопроект ще смъкна от гърба ни над 90 неоправдателни решения против България. Той има и символно значение. За него се приказва доста и откакто завърши Народно събрание. Обръщам се с вяра към това, което ще се случи след изборите “ , разяснява още Зарков. 

Министърът акцентира, че доста хора задават въпроса дали с следствието на основния прокурор се изчерпва цялата правосъдна промяна. Той изясни, че това не е по този начин, само че този законопроект е нещото, без което правосъдна промяна въобще не може да има:

„ Това е лакмусът за съществуването на политическа воля. И в случай че такава воля няма да се направи първата стъпка, то не може да има такава воля, с цел да се извърви целия път. Надявам се законопроектът да бъде съществено разискван и премислен, само че най-много да бъде признат и то още в първите месеци на идващото Народно заседание, защото този законопроект се чака от българските жители и от интернационалните ни сътрудници като решителна стъпка напред в провеждането на правосъдната промяна. “

Зарков беше безапелационен още:

„ Искам да изкажа твърдата решителност на Министерски съвет да доведем този въпрос до сполучливия му край. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР