Служебното правителство прие допълнения в Наредбата за съществените изисквания и

...
Служебното правителство прие допълнения в Наредбата за съществените изисквания и
Коментари Харесай

ЕС размаха пръст: Кабинетът забрани канцерогенния анилин в детските играчки

Служебното държавно управление одобри допълнения в Наредбата за значителните условия и оценяване сходството на детските играчки, с които се лимитира потреблението на веществото анилин до 30 мг/кг в бои за изобразяване с пръсти и в текстилни и кожени материали за играчки.

Целта на рестрикцията е предварителна защита и попречване на допустимо отрицателно влияние от остатъчни количества от веществото, които могат да се съдържат в материалите, предопределени за детски играчки, показаха от Министерски съвет.

Анилинът е систематизиран като канцерогенно вещество от второкласен и мутагенно вещество. До момента беше позволено потреблението му в детски играчки в концентрации, равни на или по-малки от 10 000 мг/кг. Целта на рестриктивните мерки е да се обезпечи оптимално висока степен на отбрана на децата.

Решението идва откакто Европейски Съюз вкара строга регулация на неразрешените субстанции в играчките.
Очакват се да бъдат подхванати начинания  за сериозен надзор на играчките, които се продават на българския пазар.

Преди 10-ина дни Европейският съюз одобри строги правила за състава на играчките, с което на процедура ще се ограничи вноса от Китай, откъдето са 80% от доставките за европейския пазар и в множеството случаи - нискокачествените.

Най-новият, извънредно непоколебим правилник на Европейски Съюз, вкарва възбрана за продажба на играчки, съдържащи канцерогенни, мутагенни и нездравословни за репродуктивното здраве  вещества, фталати, както и възбрана за вложение в състава им на 55 алергена. Наличието на 11 други алергични субстанции, както и на тежки метали като олово и барий, съгласно новите правила ще би трябвало да бъде посочено на етикетите.

Тъй като играчки, съдържащи неразрешените от Европейски Съюз химикали, има и на нашия пазар, се чакат  редица  инициативи за надзор на вноса на играчки, без значение дали са от Китай или въпреки това.

Не всичко, което идва в ръцете на нашите деца, е под контрола на способените органи. Това удостоверяват и проучванията на няколко неправителствени организации от Македония, където постоянно се продават китайски играчки от България. Тези проучвания разкриха многочислени токсини в играчките и то не посредством безценен разбор, а единствено с четене на декларациите и на съпътстващите играчките документи, от които се вижда, че се позволява наличие на разнообразни отрови и алергени.

Голяма част от рисковите детските играчки съдържат неразрешените фталати -  химически субстанции, които китайските производители прибавят в евтината, чуплива пластмаса, с цел да я създадат по-здрава. Ако влязат в досег с кожата при търкане или в случай че влязат в организма през устата, фталатите имат свойството да имитират женски хормони, заради което може да навредят на репродуктивната система при девойките.

При момчетата тези химични субстанции, също могат да доведат до нарушение на репродуктивната система посредством понижаване на тестисите. Опасно е и когато пластмасите, в които има фталати, светят, тъй като тогава отровите се вкарват в организма посредством поемане на пушек.

Опасни субстанции са открити в шишенцата за  сапунени мехурчета, в гуми, в басейни за къпане, в няколко типа топки, йо-йо, няколко разнообразни кукли, китайски фалшификати на Барби, даже и в постелки, които се сглобяват като пъзел. Химикали, които са в отрицателния лист на Европейски Съюз са открити и в детски комплекти за гримиране, маркери и други детски играчки. Те, с изключение на фталати в прекомерно огромни количества, съдържат и тежки метали, като бензол, формалдехид, толуол, етилбензен, ацетофенон, хром и олово.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР