Служебното правителство представя мерки, които планира в енергийната сфера. Мерките

...
Служебното правителство представя мерки, които планира в енергийната сфера. Мерките
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Кабинетът предлага финансови компенсации за бизнес потребителите на ел. енергия

Служебното държавно управление показва ограничения, които възнамерява в енергийната сфера. Мерките имат за цел да понижат тежестта върху българския бизнес и потребителите.

Гледайте онлайн тук или на във Facebook:



Премиерът Стефан Янев съобщи, че служебното държавно управление работи в посока гарантиране нуждата всички консуматори да имат достъп до електрическа сила и тя да бъде във допустимо най-хубавият ценови диапазон. В последните два месец България има едни от най-ниските устойчиви цени в Европейски Съюз, сподели той.

Високите цени се дължат на интернационалните фактори, на които ние не можем директно да влияем. Спазвайки разпоредбите разликите в цените не могат да бъдат фрапантни. До момента съумяваме да запазим най-ниските цени в Европейски Съюз, добави още той.

Премиерът съобщи, че държавното управление е набелязало ограничения, които ще понижат тежестта върху българския бизнес и потребителите.

На първо място е тематиката с финансови обезщетения , която касае бизнес потребителите. Разработена е скица, взаимно с КЕВР. Компенсациите ще бъдат заложени в бюджета за 2022 година Възможно е идващото Народно събрание да реши, че е нужна актуализация и за тази година, с цел да може обезщетенията да важат и за декември. Разплащането в този механизъм би трябвало да стане през държавния бюджет. Мерките са от порядъка от 50 лева за мегават час.

Втората мярка е изработването и одобряването на национална позиция за по-гъвкава общоевропейска политика във връзка с обезщетителните механизми за държавна помощ или краткотрайно понижаване на тежестта на въглеродните излъчвания.

На трето място - Министерство на финансите, дружно с Министерство на стопанската система и Българската фондова борса да обнародва разпоредба за основаване на " клирингова къща " - механизъм, който ще работи за балансиране ползите на производители, търговци и клиенти на ел. сила и по този начин ще сътвори условия за еластичен пазар и понижаване на финансовия риск на обособените участници в този пазар.

Обмислени са и няколко краткосрочни ограничения, свързани с активността на КЕВР .

Да се оферират нови позиции за дълготрайните контракти за пакети , подобаващи за дребни консуматори на сила, с цел да може дребните и междинни предприятия да бъдат подкрепени с по-добър достъп до пазара и надлежно на цени, които по-лесно могат да договарят. Това е метод да се подтикват и крайните клиенти непосредствено да търгуват на борсата, сподели още Стефан Янев.

Ще бъдат препоръчани корекции в разпоредбите на работа на енергийната борса, в методиката на формиране на цена и краткотрайно прекратяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент, който да бъде употребен в някои типове покупко-продажби.

Всички тези ограничения се чака да дадат в допълнение усмиряване и пазарът да бъде по-адекватен, без искания, че ще можем да влияем на международните трендове, търсенето и предлагането на европейския енергиен пазар, добави министър председателят.

Обмисля се и още един пакет ограничения, сподели Янев.

Той посочи, че всички ограничения във връзка с бизнеса 60/40 и други принадлежности, не престават да работят.

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че новите ограничения касаят небитовите консуматори.

За утешение на битовите консуматори - в идващите 3 месеца цените, както на ел.енергия, по този начин и на парно и топла вода, ще останат непроменени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР