Служебното правителство представи в сряда основните параметри на . В

...
Служебното правителство представи в сряда основните параметри на . В
Коментари Харесай

Икономисти са скептични към бюджета на служебното правителство за следващата година

Служебното държавно управление показа в сряда главните параметри на. В него се плануват повече пари за пенсионерите, майките и работещите с ниски приходи. Предвижда се минималната работна заплата от първи януари да стане 710 лв.. Чрез Закона за бюджета ще се резервира и увеличеният размер на майчинството през втората година от 650 лв..

„ Не изпаднах в огромна наслада, като го чух, по няколко аргументи. Обикновено един финансов министър първо внася бюджета, с цел да го видят всички, да видят параметрите, по-късно приказва. Това деяние е малко като каруцата пред коня ”, разяснява икономистът Георги Ганев.
Служебният финансов министър настоя да бъде признат държавен бюджет за 2022 година още през 2021 година
На 17 декември считаме да внесем предлагането за държавния бюджет за 2022 година. Това изясни служебният финансов министър Валери Белч...

Очакваше се, че. ще бъде направен от партиите, които ще сформират държавно управление. В хода на договарянията сред тях се говореше и за съответни параметри на бюджета.„ Политическо сигурно има. Учудвам се за тази липса на връзка. Минаха изборите, нека се образува постоянен кабинет и към този момент в парламент би трябвало да се разясняват тези тематики и тактики ”, съобщи икономистът Владимир Сиркаров.

„ Относно минималната работна заплата това е тематика, която звучи добре на пръв взор, само че по принцип води по-скоро до отрицателни резултати. Особено, когато се намираме в инфлационна среда, с едни сходни дейности слагаме още съчки в огнището и огънят ще се разпали още повече ”, съобщи Сиркаров по Нова телевизия.

Според Ганев основно значимо е публикуването на средносрочната бюджетна прогноза, което не е направено. „ Не чухме какъв брой ще е дефицитът следващата година, какъв брой дълг ще се емитира, какъв ще е процентът на дълга, по отношение на Брутният вътрешен продукт в края на годината ”, сподели Ганев.

„ Тези оферти, които видяхме, са много разнообразни, даже множеството ги няма в договарянията, които се водеха в другите групи по стопанска система и по финанси. Например минималната пенсия ”, съобщи Владимир Сиркаров.
Бюджет 2022: Милен Велчев се чуди ще можем ли да платим за рецесии като Омикрон
„ Приоритетите, които залегнаха по време на договарянията за сформиране на държавно управление са верни, само че различен е въпросът дали всички т...

Според икономистите към момента не е ясно какво тъкмо се случва с пенсиите. В момента тя е 300 лв.. Още преди време стана ясно, че от Коледа тя се трансформира на 370 лв.. Правителството обаче предложи да се резервира и спомагателното заплащане от 120 лв.. След като се прибавят и те - минималната пенсия би трябвало да бъде 490 лв.. Часове по-късно тази информация беше опровергана и 120 лв. станаха 60 лв..

„ Разговорите в групите по финанси и обществена политика бяха по какъв начин да стане по този начин, че към този момент минималната пенсия да спре да нараства с решения на политици, а да дава отговор на пенсионно осигурителната формула, другото да бъде обществена помощ ”, изясни Ганев.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР