Служебното правителство прави всичко възможно да провери дали има нелоялни

...
Служебното правителство прави всичко възможно да провери дали има нелоялни
Коментари Харесай

Атанас Пеканов:Във фокуса на служебния кабинет в момента е темата с цените на храните

Служебното държавно управление прави всичко допустимо да ревизира дали има нелоялни практики при образуването на цените на храните. Това сподели вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в предаването „ Тази събота " по бТВ.

По думите му кабинетът търси салдото и диалог с комерсиалните вериги.

„ Във фокуса на служебния кабинет сега е тематиката с цените на храните. На първо място, не можем да намерим пояснение за какво някои артикули в България са по-скъпи в безспорни стойности, в сравнение с в Австрия и Германия, да вземем за пример ", добави Пеканов.

Само от началото на годината Антимонополната е събрала санкции в размер на 700 хиляди лв..

Той изясни, че точно поради това служебното държавно управление прави всичко допустимо да види дали има неправилни практики, дали регулаторите могат да бъдат по-активни. „ В регулаторите има ниско възнаграждение, може би би трябвало повече запас да се задели, тази рецензия я одобряваме ", съобщи вицепремиерът.

Той добави, че смисълът от държавния уебсайт за съпоставяне на цените на съществени хранителни артикули е много сериозен. „ Това се прави за крайните консуматори да имат информация, на която да имат вяра във връзка с цените. Тази бистрота ще бъде коректив. Това е първата стъпка - посредством конкуренция се надяваме да доведем до намаление на цените ", счита Пеканов.

Вицепремиерът добави, че ограниченията на кабинета са меки, с цел да не повлиява на пазарните правила. Той изрази вяра посредством конкуренция да се стигне до намаление на цените. Там, където има нужда от законови промени, такива ще бъдат препоръчани на идващото държавно управление.

Атанас Пеканов бе безапелационен, че обществени разноски няма да бъдат орязани. „ Когато има интервал на фискална консолидация и понижаване на разноските, нормално даден тип финансови разноски биват отрязани. Това обаче са вложения в бъдещето и не е добре за бъдещето, когато през днешния ден ги понижаваме. Хубаво е, че по тази линия имаме европейски средства. Всъщност задачата на Механизма за възобновяване и резистентност беше такава - когато се стигне до обстановка на понижаване на дефицитите, да имаш средства за дълготрайните планове в секторите енергетика, инфраструктура, опазване на здравето, обучение ", уточни той.

Работи се интензивно по предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност в глава „ Енергетика ", съобщи той. „ Трябва да се стремим към проверка това, което не можем да осъществим, да не го осъществим, само че да дадем други цели и задания, които страната ни да извърши в идващите години, с цел да извърши всичко по линия на декарбонизацията. За момента няма индикации, че ще изгубим пари по Плана ", изясни Пеканов.

България досега е получила 2,7 милиарда лв. от общо 11,6 милиарда лв., или 24,7%. Следващите средства обаче ще дойдат в страната ни едвам откакто бъдат признати съответните закони в региона на правосъдната промяна, акцентира вицепремиерът.

„ Да, политическата рецесия частично ни забавя. Затова сме някъде по средата във връзка с забавянето на средствата ", разяснява той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР