Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането

...
Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането
Коментари Харесай

Сметката за изборите през лятото - между 57 и 68 млн. лв.

Служебното държавно управление утвърди план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 година, оповестиха от пресслужбата на кабинета. 

Одобрените средства са в размер на 57,1 млн. лв.. Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и печатане на изборните списъци; закупуване и разработване на нужните изборни бумаги и материали; печатане на бюлетините; логистично обезпечаване на регионалните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; хонорари на членовете на районните и секционните изборни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; осъществяване на разяснителна акция за правата и отговорностите на жителите и метода на гласоподаване. 

Одобрени са и спомагателни средства в размер на 11,1 млн. лева по бюджета на Министерския съвет при положение, че изборите се проведат при изискванията на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура в страната. За секциите в чужбина са планувани средства по бюджета на Министерството на външните работи за съблюдаване на противоепидемичните условия и ограничения в другите страни. 

При изискване, че на територията на България няма оповестена епидемиологична конюнктура, то тези избори ще костват на българския поданик с 8,6 млн. лева по-малко от изборите на 4 април 2021 година, които са на стойност 65,7 млн. лв.. В случай, че изборите се проведат в изискванията на епидемиологична конюнктура, то утвърдените средства за производство на изборите на 11.07.2021 година ще възлязат на 68,2 млн. лева и ще бъдат с 2,5 млн. лева по-скъпи от тези на 4 април 2021 година, като по този начин се обезпечава финансиране на над 500 секции в чужбина, което обезпечава нужните условия всеки български жител, искащ да упражни правото си на избор да взе участие в изборния развой. 

Служебният финансов министър добави, че Министерството на образованието ще осведоми какво видеонаблюдение има по учебните заведения сега. След това ще се реши какво в допълнение видеонаблюдение е належащо. При взимане на решение от страна на ЦИК за въвеждане на видеонаблюдение в изборните секции, държавното управление има подготвеност да обезпечи нужните за задачата спомагателни средства.  

" Централната изборна комисия /ЦИК/ би трябвало да реши дали видеонаблюдение ще има или няма да има на тези избори, или това ще стане на идващите постоянни избори. Ако ЦИК реши, че ще има потребност от спомагателното видеонаблюдение, Министерството на финансите също по този начин се е заело да подсигури нужните средства за това, в случай че е належащо ", добави служебният финансов министър Асен Василев.

Актът на държавното управление е в осъществяване на член 18 от Изборния кодекс. Част от нужните средства за финансирането на утвърдените с план-сметката разноски ще се обезпечат за сметка на плануваните в централния бюджет за 2021 година разноски за производство на избори по Изборния кодекс, а останалата част - посредством преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за 2021 година, се показва още в известието. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР