Служебното правителство няма време да пише нов национален план за

...
Служебното правителство няма време да пише нов национален план за
Коментари Харесай

Да се разчистят корупционните бомби от плана за възстановяване, призоваха Зелени закони

Служебното държавно управление няма време да написа нов народен проект за възобновяване и резистентност и да го показа в Европейската комисия, само че може да даде сигнал към Брюксел, че е готово да го ревизира, да направи съвещания и екооценка на плановете и да извади огромните корупционни бомби от енергетиката, превоза и хидромелиорациите. Това се показва в позиция на организацията " Зелени закони ", публикувана в петък.

Според природозащитниците въпросът към този момент не е дали, а какъв брой, в какви граници служебното държавно управление може да направи промени, без да забави подаването на проекта за възобновяване и резистентност за крайна оценка от страна на Европейската комисия и одобряването му от Европейския съвет. Документът е извънредно значим, тъй като ще обезпечи на българската стопанска система достъп до 12 милиарда лева безплатно финансиране от европейския бюджет и кредитиране като общият им размер може да стигне до 60 милиарда лева България изпусна крайният период за внасянето му за утвърждение – края на април, който щеше да обезпечи старт на финансирането от септември. Правителството на Бойко Борисов го внесе единствено за импровизирано координиране, в този момент служебнитя кабинет би трябвало да реши какво да прави с проектодокумента.

" Ясно е, че за периода на своя живот, служебното държавно управление не би могло да извади изцяло нов проект, с напълно изменена философия. Първо, тъй като част от администрацията, която е работила по проекта, към момента е лоялна на ГЕРБ и второ – тъй като Еврокомисията няма да огледа с положително око на един чисто нов текст, който не е бил дискутиран с нея ", показват от " Зелени закони ".

Организацията счита, че държавното управление на Стефан Янев не може да си разреши и да одобри нови оферти, които неодобряват основите на политиката " Следващо потомство: Европейски Съюз ", изключително във връзка с " зеления преход ", само че може да даде знак, че е готово да усъвършенства към този момент направения проект.

Тя приканва екоминистерството да съблюдава законността и извърши екооценка на проекта, както и да отстрани заложените от предходния кабинет огромни корупционни бомби. Като такива се показват освен желаните пари за саниране на постройките, само че и модернизацията на лечебни заведения, учебни заведения и за закриването на домовете за остарели хора и такива с увреждания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР